Pentru a pregăti zarzavatul pentru ciorbă la borcan, urmați acești pași simpli și eficienți:

Ingrediente:

  • 3 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 2 ardei galbeni
  • 2 cepe
  • 1 ardei capia roșu
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 50 g sare

Mod de preparare:

  1. Curățați legumele de coajă și spălați-le bine. Apoi, tăiați-le cubulețe sau cât mai mărunt, în funcție de preferință. De asemenea, spălați și tocați mărunt pătrunjelul.
  2. După ce toate legumele sunt pregătite, puneți-le într-un bol și amestecați bine.
  3. Pentru cantitatea dată, veți avea nevoie de 2 borcane de 800g și unul de 370g, toate sterilizate în prealabil, atât borcanele cât și capacele. Umpleți borcanele cu legume până aproape de buza de sus, lăsând puțin spațiu.
  4. Presați ușor cu o lingură pentru a așeza legumele în borcan. Deasupra legumelor din fiecare borcan, puneți o lingură rasă de sare din cantitatea menționată în ingrediente.
  5. Turnați apă rece în borcane până la nivelul de sus. Strângeți bine capacele pe borcane.
  6. Într-o cratiță, puneți o cârpă pe fundul acesteia, apoi așezați borcanele în cratiță la distanță unul de altul. Turnați apă rece în cratiță până la jumătatea ei.
  7. Lăsați să fiarbă aproximativ 1 oră de la momentul în care apa începe să clocotească. După aceea, opriți focul și lăsați să se răcească complet.
  8. Depozitați borcanele într-o cameră răcoroasă, într-un loc ferit de lumină, și vor rezista întreaga iarnă. Zarzavatul este ideal pentru a fi folosit în ciorbe sau mâncăruri cu legume. Poftă bună și spor la gătit!