**Rugăciunea Esențială din Postul Adormirii Maicii Domnului**

Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă importantă în calendarul ortodox, dedicată pregătirii spirituale și apropierii de Dumnezeu. Deși în mod obișnuit începe pe 1 august, anul acesta a început cu o zi mai devreme, pe 31 iulie. Acest post este marcat de rugăciuni și reflecții speciale, iar cei care respectă aceste tradiții cred că vor experimenta schimbări benefice în viața lor și că rugăciunile lor vor fi ascultate.

**Rugăciunea Recomandată în Postul Adormirii Maicii Domnului 2024**

Pe 15 august se celebrează Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare deosebită în care se consideră că rugăciunile sunt mai eficace și dorințele se împlinesc mai ușor. O altă sărbătoare importantă din această perioadă este Schimbarea la Față, pe 6 august, când se permite consumul de untdelemn, vin și pește, indiferent de ziua săptămânii.

Rugăciunea pe care credincioșii sunt învățați să o rostească în această perioadă este:

„Astăzi, ne stă înainte nevoinţă duhovnicească de taină spre câştigarea iertării greşelilor noastre şi spre împăcare cu Dumnezeu. Astăzi, să lepădăm vălul răutăţii şi să secăm izvoarele gândurilor celor rele, apropiindu-ne cu dragoste şi de cei ce ne urăsc pe noi.

Astăzi, să curăţim haina cea murdară de păcate a sufletelor noastre şi să încetăm a mai judeca şi osândi pe aproapele nostru, ca să nu fim noi osândiţi în focul cel veşnic. Astăzi, să privim cu milă spre cei săraci şi să ne ostenim, după putere, spre lucrarea faptelor celor bune ale milosteniei sufleteşti şi trupeşti.

Astăzi, să ne spălăm în baia gândurilor de umilinţă veşmântul sufletului şi să plângem pentru căderea noastră şi pentru alunecarea de pe calea mântuirii. Astăzi, să acoperim mulţimea păcatelor noastre cu rugăciunea cea fierbinte către Hristos, ca să treacă cu vederea anii pribegiei noastre departe de drumul ascultării. Amin!”

**Istoricul Postului Adormirii Maicii Domnului**

Postul Adormirii Maicii Domnului își are originea în secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte. La început, perioada de post varia: în Antiohia se postea timp de o zi, iar la Ierusalim postul dura opt zile. În secolul al XIII-lea, la un sinod local din Constantinopol, s-a stabilit ca postul să înceapă pe 1 august și să se încheie pe 15 august, ziua în care este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului.

Acest post este un timp de curățire și pregătire spirituală, însoțit de tradiții și practici care ajută credincioșii să se apropie de Dumnezeu și să trăiască conform valorilor creștine. Pe parcursul postului, sunt interzise carnea, ouăle, peștele și produsele lactate. Peștele este permis doar în ziua Schimbării la Față, pe 6 august, iar consumul de ulei și vin este restricționat, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică și a zilei Schimbării la Față.