Pentru preparare se foloseste peste alb cu carnea dulceaga (crapul este des folosit, dar nu-mi prea place, in plus e prea mare pentru 2 persoane; caras, rosioara nu gasesc la Cluj; asa ca am ales un peste de apa sarata cu carnea dulce: bibanul de mare). Ceapa contribuie si ea la “indulcirea” sosului.

Ingrediente: 500-750 gr de peste, 2 cepe, 2 catei mari usturoi, 50 ml vin alb sec, 80 ml bulion, 1 foaie dafin, 1 fir cimbru, 2 boabe ienibahar (optional), 1/4 lingurita boabe piper negru, 1/2 lingura otet, 1 legaturica patrunjel, 50 ml ulei.

Supa baza: capetele si cozile pestilor, 1 morcov, 1 felie telina, 1 rosie mica.

Mod de preparare: – Pestele se curata de intestine, se taie aripioarele cu o foarfeca. Se curata de solzi. Se taie coada si capul si le pastram pentru supa baza. Daca aveti un peste mare, atunci il taiati bucati cam de 250 gr. Daca aveti pesti mici ii puteti lasa intregi. Eu am folosit 2 bibani de mare de 350 gr fiecare, iar dupa curatare am ramas cu 2 bucati de 250 gr fiecare pe care le-am lasat intregi si le-am crestat in cateva locuri pe latime. Sosul care va rezulta din cantitatile date este suficient pentru 3 portii, asa ca puteti folosi 3 bucati de peste de 250 gr.

– Bucatile de peste le presarati cu sare grunjoasa de mare in interior si in exterior. Le lasati sa stea pana aveti nevoie de ele.

– Intr-o craticoara puneti capetele si cozile de peste impreuna cu morcovul, telina si rosia taiate bucati. Adaugati apa doar cat sa acopere totul si fierbeti la foc mic, cu capac, timp de 20-30 minute. Se strecoara supa.

– In acest timp incingeti uleiul si prajiti bucatile de peste pe ambele parti doar pana sunt pe jumatate facute (cam 2 minute / parte, pana prind un pic de culoare; nu le lasati sa se rumeneasca foarte tare ca sa nu se usuce carnea). Scoateti pestele pe o farfurie.

– Adaugati in grasimea ramasa ceapa taiata. Se caleste ceapa, amestecand din cand in cand la foc mic, pana este foarte moale si incepe sa prinda un pic de culoare (cca 15-20 minute). Se adauga usturoiul taiat felii si se mai caleste 1 minut.

– Se adauga foaia de dafin si vinul si se fierbe la foc mediu pana vinul se evapora. Se adauga bulionul si se fierbe 2-3 minute la foc mediu pana vedeti ca se aduna ulei pe marginea cratitei.

– Se adauga 300 ml din supa-baza de peste, cimbrul, ienibaharul, piperul boabe si sare dupa gust. Se aduce la fierbere si se fierbe cu un capac timp de 30 minute, la foc mic.

– Dregeti sosul de sare. Cand gustati, daca sosul este foarte dulce (depinde de ceapa si de bulion), adaugati putin otet, doar cat sa-l echilibrati.

– Se adauga jumatate din patrunjelul tocat si bucatile de peste in sos. Se stropesc bucatile de peste cu sos, sa se imbibe bine. Se pune capacul si se mai fierbe inca 5-10 minute (doar cat pestele sa se faca de tot).

– Se opreste focul si se lasa sa stea 10 minute sa se imbine aromele. – Se serveste pe pat de mamaliguta, presarat cu restul de patrunjel tocat. Pofta buna!

”Dacă și tu iubești mâncarea, distribuie această rețetă”