În acest an, România va trece de la ora de vară la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. În acea noapte, ceasul se va da înapoi cu o oră, astfel încât ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce prelungește noaptea cu o oră.

Conceptul de oră de vară a fost propus inițial în 1784 de Benjamin Franklin în proiectul său intitulat “An Economical Project,” în care sugera economisirea uleiului folosit pentru lămpile de iluminat. Germania a fost prima țară care a implementat această schimbare în 1916, urmată de alte țări europene și din alte continente. În prezent, 70 de țări au adoptat sistemul de trecere de la ora de vară la ora de iarnă și invers.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932 și a fost utilizată până în 1940. După o perioadă de întrerupere, aceasta a fost reintrodusă în 1979, după aderarea României la Convenția fusurilor orare. În 1997, Ordonanța nr. 20/1997 a stabilit oficial regulile pentru ora de vară în România, care se aplică din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie.

În 2018, Parlamentul European a inițiat un proiect pentru eliminarea schimbării orei și adoptarea unei ore standard pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, implementarea acestei măsuri nu a fost uniformă în toate țările. Unele țări din Europa, Asia, America de Nord și de Sud, și Africa au ales să nu mai facă această trecere. Printre acestea se numără Turcia, Belarus, Rusia, Islanda, și mai multe state din Asia și America de Nord și de Sud.

Astfel, schimbarea orei rămâne un subiect de dezbatere la nivel global, cu numeroase țări care au renunțat deja la acest sistem, alegând să rămână permanent la ora standard.