Coeziunea politică urmărește în mod activ realizarea unei Europe mai durabile și prietenoase cu mediul. Problemele precum impactul schimbărilor climatice în regiunile mai slab dezvoltate ale Uniunii Europene sunt luate în considerare la Bruxelles. Un exemplu de proiect ecologic care a atras atenția și a inspirat comunitățile învecinate este insula greacă Tilos, care este complet auto-sustenabilă din punct de vedere energetic. Un episod special al “Focus Europa”, un proiect comun Digi24 și Deutsche Welle, care poate fi vizionat vineri la 22:30 și în reluare sâmbătă de la ora 19:30, vă va duce în inima acestui proiect ecologic impresionant.

Primarul Maria Kamma Aliferi, împreună cu locuitorii insulei Tilos, a făcut mari eforturi pentru a ridica structura impresionantă care acum domină peisajul insulei. O turbină eoliană cu o înălțime de 80 de metri și o greutate de câteva tone a transformat Tilos în prima insulă energetic independentă din întreaga Mediterană. Maria Kamma Aliferi, primarul insulei Tilos, afirmă cu mândrie: “Am demonstrat că, indiferent de dimensiunea unei insule, lucruri grandioase se pot întâmpla.”

Când forța vântului scade, energia solară produsă de o centrală impresionantă își face loc. Zeci de panouri robuste adună energia solară în aproximativ 300 de zile pe an. Sarcina lui Vassilis Kalavrouzitios este de a le inspecta o dată pe an. Operatorul de grup energetic explică: “În acest fel, putem reduce costurile de întreținere și, în același timp, putem extinde durata de utilizare a panourilor fotovoltaice la peste 25 de ani.”

Aceste surse de energie regenerabilă alimentează nevoile sutelor de locuitori și peste 40.000 de turiști care vizitează insula în fiecare sezon. Turismul reprezintă principalul mijloc de subzistență în Tilos. Înainte de introducerea energiei verzi, existau probleme constante cu alimentarea, cum ar fi întreruperi de curent, care aduceau daune mari pentru afacerile locale, după cum explică Michalis Kourakis, proprietarul unei taverne locale.

În trecut, problemele cu energia erau cauzate de centrala electrică diesel de pe insula Kos, situată la 50 de kilometri distanță în nord. Aceasta producea și livra energie electrică, dar nu întotdeauna în mod fiabil și cu multe emisii de poluare. Pentru a schimba acest statu quo, Maria și echipa ei s-au angajat să obțină finanțare pentru un proiect ecologic de milioane de euro, finanțat de fonduri europene.

Astăzi, centralele eoliene și solare nu numai că funcționează, dar sunt și monitorizate digital, conducând la o eficiență și mai mare. În prezent, Tilos atrage atenția turiștilor ca exemplu de energie verde.

Chiar dacă există încă probleme, cum ar fi necesitatea de a alimenta cu energia produsă aici o rețea veche deținută de stat, încrederea localnicilor este puternică. Maria Kamma-Aliferi este convinsă că insula va continua să lupte pentru o energie mai verde și va reuși să rezolve aceste probleme, într-un efort continuu de a fi un exemplu de durabilitate și eficiență ecologică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *