„Aurora boreală a fost vizibilă din România în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani. Fenomenul spectaculos ar putea să apară pe cer și în noaptea următoare, afirmă dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara orașelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă. „Trebuie privit înspre nord și trebuie așteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunță că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd.
Acum s-a văzut din România aurora boreală, așa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informație din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toți cei care am observat-o.
Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roșu și la verde – la roșu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obișnuiai cu întunericul.
După 10-15 minute vedeai nuanțe de roz și verde, dar vizual nu au fost așa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat pentru Agerpres Adrian Şonka. Aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul nopții, iar după o pauză de o oră, redevenind vizibilă sâmbătă dimineața, la o oră după miezul nopții.
„Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, așa, sub formă de perdele luminoase sau pete roșiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50.
Apoi au dispărut perdelele luminoase și a rămas un fundal roșiatic și, așa, verzui”, a explicat Adrian Şonka. Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situații poate fi observată și la latitudini mai joase.
„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă și poți vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munții din București. Asta nu înseamnă că munții sunt în București.
Munții sunt unde sunt, dar cerul e clar și poți vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a precizat el. Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupții solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.
„Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupție, pleacă mai mult material de pe Soare și, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a detaliat Șonka.
Aurora boreală ar putea reveni la noapte Aurora ar putea fi observată și în noaptea aceasta, dar nu există o certitudine în privința asta. Cei care doresc să urmărească fenomenul, trebuie să o facă din afara orașelor mari și să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.
„Nu se vede din prima. Eu am stat o oră și nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregătești să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiți în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la mașină, să fie cald, să fii în siguranță”, a transmis astronomul.”