Vești excelente pentru sute de mii de pensionari care au contestat recalcularea pensiilor și care nu au primit sumele suplimentare de care se considerau îndreptățiți, deși au muncit în condiții dificile. După ce au dat statul în judecată, instanțele le-au dat dreptate, iar acum aceștia vor putea să își recupereze banii care li se cuveneau.
Pensionarii care au lucrat în condiții grele sau în grupe de muncă speciale au fost cei mai afectați de modificările aduse de noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024. Legea a schimbat semnificativ formula de calcul a pensiilor, iar persoanele care nu aveau suficiente luni de muncă pentru a beneficia de puncte bonus la recalculare au fost dezavantajate. Astfel, multe pensii au fost reduse, iar unele persoane nu au primit niciun plus, în ciuda faptului că îndeplineau condițiile pentru a beneficia de o pensie mai mare.
Un număr semnificativ de pensionari, în special cei care au lucrat în mine sau în sectoare periculoase, au decis să atace legea în instanță. Iar acum, aceștia au câștigat, după ce instanțele au stabilit că formula de recalculare introdusă prin lege este neconstituțională, cel puțin în cazul pensionarilor care au lucrat în condiții speciale, cum sunt cei din grupele I și II de muncă sau persoanele cu dizabilități.
Reprezentanții Casei de Avocatură Piperea și Asociații, care au reprezentat pensionarii nemulțumiți, au explicat că au depus mai multe procese colective împotriva caselor publice de pensii, contestând neconstituționalitatea noii legi a pensiilor. „Așa cum am anunțat încă din toamnă, am deschis mai multe procese colective pentru pensionari care au lucrat în condiții grele, cum ar fi foștii mineri sau însoțitorii de zbor. Am criticat noua Lege a pensiilor pentru că este în contradicție cu Constituția, CEDO și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, au precizat aceștia.
Pensionarii care au lucrat în grupele I și II de muncă au avut cel mai mult de suferit, întrucât au ieșit mai devreme la pensie și nu au beneficiat de punctele bonus acordate celor care au muncit mai mulți ani. Aceasta a dus la scăderea pensiilor cu sume considerabile, de până la 2.000 de lei în unele cazuri, ceea ce a provocat o mare nemulțumire în rândul acestora. De asemenea, pensionarii cu dizabilități s-au confruntat cu aceleași dificultăți, iar pensiile lor au fost, de asemenea, reduse, în ciuda faptului că aceștia nu au putut munci în aceleași condiții ca ceilalți.
Peste 800.000 de pensionari din România au fost nemulțumiți de noile reglementări și au ales să lupte pentru drepturile lor în instanță. După decizia instanțelor, aceștia vor putea acum să își recupereze banii care li se cuveneau. Autoritățile vor fi obligate să ajusteze pensiile conform noilor reglementări și să plătească diferențele pentru pensionarii afectați de recalculare. Astfel, pensionarii care au fost nedreptățiți vor beneficia de recalcularea corectă a pensiilor și vor primi sumele care li s-au cuvenit.
Această victorie în instanță reprezintă o mare realizare pentru pensionarii care au muncit din greu și care au fost afectați de o lege ce nu le recunoștea munca în condiții speciale. Recuperarea acestor bani nu doar că reprezintă o reparație financiară pentru cei care au fost dezavantajați, dar și un semnal important privind respectarea drepturilor pensionarilor în România.