Cititori Online

De ce se impune ca femeile să poarte batic în biserică, în timp ce bărbații își păstrează capul descoperit

În cadrul Bisericii Ortodoxe, obiceiul ca femeile să poarte vălul în timpul slujbelor a reprezentat dintotdeauna un subiect de meditație și, uneori, de dispută. În bisericile ortodoxe se remarcă o diversitate de practici: în timp ce unele femei optează să-și acopere capul la intrarea în lăcașul de cult, altele aleg să nu urmeze această tradiție. Conform învățăturilor apostolice, Sfântul Apostol Pavel afirmă că „orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, își necinstește capul” (I Cor. 11, 4-5). Aceste cuvinte au stat la baza discuțiilor și interpretărilor privind semnificația acoperirii capului în timpul slujbelor.

 

Semnificația acoperirii capului

 

În locurile sfințite, cum este lăcașul de cult, ținuta devine un simbol al comuniunii intime cu Dumnezeu. Pentru creștini, dezvelirea capului la rugăciune semnifică o deschidere sinceră către divinitate, fără a ascunde gândurile sau intențiile, asemenea unei minți luminate de Cuvântul lui Dumnezeu. Sfântul Maxim Mărturisitorul subliniază că descoperirea capului simbolizează puritatea minții, care, în momentul rugăciunii, trebuie să fie dedicată exclusiv Logosului, eliberată de orice preocupare lumească. În acest context, bărbații care se roagă cu capul descoperit își exprimă sinceritatea și deschiderea față de Dumnezeu.

 

Contextul relațiilor între sexe în biserică

 

De asemenea, Biserica subliniază că, în cadrul ordinii creației, bărbatul este considerat capul femeii, iar femeile sunt îndemnate la o supunere spirituală față de acesta (Efeseni 5, 22). Această relație simbolică între bărbat și femeie este interpretată astfel: mintea, sau capul femeii, odată ce a fost luminată de Cuvântul divin, trebuie să fie „acoperită”, semn al faptului că nu trebuie să primească în mod independent alte influențe decât cele oferite de revelația primită. Prin urmare, acoperirea capului de către femei nu este doar o tradiție populară, ci o cerință a rânduielii bisericești, confirmată și de tradiția iconografică.

 

Implicații spirituale și culturale

 

Această practică a dat naștere la numeroase discuții, în special din cauza interpretărilor variate ale cuvintelor Sfântului Apostol Pavel. Neînțelegerea sau interpretarea diferită a acestor pasaje a condus la situații în care, în unele biserici, femeile își acoperă capul, iar în altele, nu mai se mai observă această practică. Totuși, din punct de vedere teologic, diferența dintre modul în care bărbații și femeile se prezintă în lăcașul de cult se bazează pe o logică spirituală profundă, care reflectă importanța locului sfințit și a modului în care se interacționează cu sacralitatea în momentul rugăciunii.

 

În concluzie, cerința ca femeile să-și acopere capul și bărbații să-l aibă descoperit la slujbe nu reprezintă doar o chestiune de estetică sau de etichetă, ci o expresie a modului în care credincioșii își manifestă relația cu Dumnezeu în spațiul sfințit al bisericii.

by cititorionline.ro