Un studiu științific a reușit să stabilească data la care Iisus Hristos a fost crucificat, legând evenimentul de un cutremur semnificativ care a avut loc în apropiere de Ierusalim. Conform studiului publicat în International Geology Review, Iisus ar fi murit vineri, 3 aprilie 33 d.Hr.
Contextul geologic și biblic
Cercetarea a examinat activitatea seismică în zona Mării Moarte, situată la aproximativ 21 de kilometri de Ierusalim Conform Evangheliei după Matei, capitolul 27, un cutremur puternic a avut loc în timp ce Isus zăcea pe cruce, eveniment ce a dispersat mormintele și a întunecat cerul.
Jefferson Williams de la Supersonic Geophysical și colegii săi de la Centrul German de Cercetări Geosciențifice au studiat mostre de sol de pe plaja Ein Gedi Spa, lângă Marea Moartă. Analizând straturile mai profunde ale solului, cercetătorii au detectat două cutremure prin examinarea straturilor de sedimente acumulate anual, cunoscute sub numele de varve, scrie Dailymail. Un cutremur a fost înregistrat clar în anul 31 î.Hr., iar un altul s-a produs între anii 26 și 36 d.Hr.
Corelarea datelor istorice și astronomice
Williams a explicat pentru Discovery că cel de-al doilea cutremur a avut loc în perioada în care Ponțiu Pilat era procurator al Iudeei și când cutremurul menționat în Evanghelia după Matei este istoric plasat. Zilele și data crucificării sunt cunoscute cu un grad destul de mare de precizie, dar anul a fost întotdeauna un subiect de dezbatere.
Totuși, combinând indiciile oferite de toate cele patru evanghelii și de Tacitus în Analele sale (XV,44), care confirmă că crucificarea a avut loc în perioada în care Ponțiu Pilat era procurator al Iudeei (26-36 d.Hr.), și faptul că toate evangheliile indică o crucificare în ziua de vineri, chiar înainte de începutul Sabatului evreiesc la apusul soarelui, cercetătorii au ajuns la concluzia că vineri, 3 aprilie 33 d.Hr., este cea mai plauzibilă dată.
Evangheliile sinoptice (Matei, Marcu și Luca) indică faptul că Isus a murit înainte de lăsarea serii pe 14 Nisan, chiar înainte de începerea mesei de Paște, în timp ce Evanghelia după Ioan sugerează că moartea a survenit pe 15 Nisan.
Un alt indiciu menționat în evanghelii, care ar putea susține această teorie, este întunericul care a căzut de la amiază până la ora 15:00 în ziua următoare crucificării. Williams susține că acest fenomen ar fi putut fi cauzat de o furtună de praf și acum încearcă să găsească dovezi ale acestui fenomen în mostrele de sol analizate.
Această descoperire nu doar că oferă o dată precisă pentru unul dintre cele mai discutate evenimente din istoria creștinismului, dar deschide și noi căi de investigație în înțelegerea contextului istoric și geologic al acelei perioade.