La 72 de ani, Mihai Dumitru Martalogu continuă să surprindă prin energia și pasiunea cu care își dedică timpul artei, sfidând parcă trecerea anilor. Cunoscut pentru activitatea sa din perioada comunistă, Martalogu a fost timp de 15 ani unul dintre pictorii oficiali ai soților Ceaușescu, dezvoltând o relație strânsă cu membrii familiei dictatorului. Printre lucrările sale celebre se numără și tabloul gigant amplasat acum mai bine de 35 de ani pe Dealul Grădiște, la intrarea în Slatina, și numeroase portrete ale cuplului Ceaușescu. Printre acestea se află și „Vânătoare de mistreți”, o lucrare expusă în cabana de vânătoare de la Seaca, loc destinat relaxării dictatorului și apropiaților săi.

După Revoluție, tabloul „Vânătoare de mistreți” a revenit în posesia pictorului, iar astăzi acesta este disponibil spre vânzare. În urma schimbărilor aduse de căderea regimului comunist, Martalogu și-a redirecționat talentul către pictura bisericească, sculptură și, mai recent, către construcția de căsuțe cu o arhitectură de poveste, demonstrând astfel versatilitatea și adaptabilitatea sa artistică.

Relația sa cu familia Ceaușescu a început printr-o întâmplare. Totul a pornit când Lică Bărbulescu, soțul Elenei Ceaușescu, i-a solicitat să realizeze un portret monumental al cuplului prezidențial, cu dimensiuni impresionante: 30 de metri înălțime și 15 metri lățime. Martalogu își amintește emoția copleșitoare pe care a simțit-o când a început să lucreze la această operă imensă.

„Lică Bărbulescu mi-a comandat portretul de pe Dealul Grădiște, având atât de multă încredere în mine încât nu s-a implicat nimeni, nici măcar de la București. Am avut o echipă de 64 de oameni și două macarale la dispoziție. Am lucrat numai noaptea, temându-mă să nu greșesc sub privirile curioase ale trecătorilor. Aveam la dispoziție doar 3 zile și 3 nopți pentru a finaliza întreaga lucrare”, povestește Martalogu cu nostalgie.

Lucrarea a fost apreciată de oficialii vremii, deschizându-i artistului porțile către Scornicești, unde a locuit și creat timp de 15 ani, realizând numeroase portrete ale familiei Ceaușescu. În această perioadă, Martalogu a pus pe picioare și a administrat o video-discotecă, unică la acea vreme, care a devenit locul de întâlnire pentru personalitățile importante ale epocii.

„Am cunoscut toate valorile României din acea perioadă, întregul Comitet Central, ambasadori, consilieri. Am avut ocazia să interacționez cu întreaga familie prezidențială, cu excepția lui Valentin. Eram gazdă pentru diverse protocoale zilnice și toți cei care treceau pe la mine plecau mereu cu zâmbetul pe buze”, își amintește artistul.

Întâlnirea cu Nicolae Ceaușescu a fost un moment singular, care a avut loc la cabana de vânătoare de la Seaca, cu ocazia ultimei vizite a dictatorului. „L-am văzut doar o dată. I-am pregătit un perete decorat cu garoafe și mesajul ‘La mulți ani’. Din păcate, o ospătăriță a atins din greșeală decorul și a stricat o cifră din data nașterii. În timp ce mă grăbeam să repar greșeala, Ceaușescu m-a surprins pe hol. Nu am apucat să discut cu el, dar mi-a transmis felicitări prin intermediul reprezentanților de la Scornicești”, povestește Martalogu.

Mihai Dumitru Martalogu a fost, de asemenea, responsabil pentru aranjamentele florale și portretele de catafalc ale părinților și bunicilor lui Ceaușescu, marcând astfel și ultimele clipe ale celor apropiați liderului comunist. Astăzi, artistul își continuă drumul creativ cu aceeași pasiune, adaptându-se vremurilor și păstrându-și dorința de a crea și impresiona prin arta sa.