Eugen Sechila, o figură controversată în peisajul politic și social românesc, a devenit un subiect important în presa națională din cauza legăturilor sale cu Călin Georgescu, candidatul independent care a ajuns în finala prezidențială. Sechila este cunoscut ca fost membru al Legiunii Străine, organizator de tabere paramilitare și susținător fervent al mișcării legionare, iar aceste conexiuni au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la influența sa asupra campaniei lui Georgescu.

Afilierea personală și ideologică cu mișcarea legionară
Eugen Sechila este căsătorit cu Elena Sechila (fosta Puiu), nepoata legionarului Gogu Puiu și președinta Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”. Cuplul nu a ascuns simpatia pentru ideologia neo-legionară, făcând publice elogii aduse liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu.

Pe rețelele sociale, Elena Sechila a susținut că „Un Român absolut trebuie să fie legionar”, iar pagina oficială a asociației pe care o conduce conține texte care îl laudă pe Codreanu, considerându-l un salvator al României. Eugen Sechila a fost văzut purtând o insignă cu simbolul Gărzii de Fier la evenimente publice, inclusiv la lansarea mișcării „Pământul Strămoșesc” a lui Călin Georgescu din 2021, ceea ce sugerează nu doar o afiliere ideologică, ci și un angajament activ în promovarea valorilor legionarismului.

Implicarea în campania prezidențială a lui Călin Georgescu
În cadrul campaniei prezidențiale, Eugen Sechila a avut un rol semnificativ, fiind responsabil cu centralizarea semnăturilor pentru susținerea candidaturii lui Călin Georgescu. Legăturile dintre cei doi sunt și financiare, conform declarației de avere a lui Georgescu, care menționează că soția acestuia, Cristela, ar fi primit bani de la aceeași adresă unde Sechila centraliza semnăturile.

Prezența lui Sechila în platoul emisiunii „Marius Tucă Show” alături de Călin Georgescu a subliniat colaborarea strânsă dintre aceștia, iar această asociere a stârnit critici severe din partea societății civile, având în vedere legăturile de neo-legionarism atribuite lui Sechila și asociației conduse de soția sa.

Controversele legate de negarea Holocaustului
Eugen și Elena Sechila au fost acuzați de negarea Holocaustului, o practică ilegală în România. Într-o postare recentă, Sechila a descris-o pe Ursula Haverbeck, condamnată în Germania pentru negarea Holocaustului, drept „eroina” sa, o poziție extrem de controversată, care a atras critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a istoricului profesionist. Cuplul Sechila promovează și ideea că lagărul de la Auschwitz nu a fost un loc de exterminare, ci doar un „lagăr de muncă”, o teorie falsă ce contrazice dovezile istorice și mărturiile supraviețuitorilor.

Propuneri militare și influența în spațiul public
Eugen Sechila a propus introducerea unui program oficial de pregătire militară încă din liceu, o inițiativă care a stârnit controverse. În plus, organizarea de tabere paramilitare de către Sechila a ridicat semne de întrebare asupra riscurilor implicate în promovarea unei ideologii radicale.

Legăturile sale cu mișcările neo-legionare și rolul activ în campania lui Călin Georgescu pun sub semnul întrebării influența pe care o are asupra candidatului și a platformei sale politice.

Concluzie
Eugen Sechila rămâne o figură controversată, reprezentând un punct de legătură între trecutul extremist și politica actuală. Colaborarea sa cu Călin Georgescu și implicarea în mișcările neo-legionare ridică întrebări importante despre direcția în care se îndreaptă anumite segmente ale politicii românești. Criticile aduse acestei colaborări sunt un semnal de alarmă pentru vigilența societății civile în fața reapariției ideologiilor extremiste.