Cât vor primi șomerii în 2025 și ce documente sunt necesare
Ajutorul de șomaj reprezintă o indemnizație acordată persoanelor care și-au pierdut locul de muncă și nu au alte venituri sau câștigă sub nivelul Indicatorului Social de Referință (ISR), care, în 2025, este de 660 de lei. Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de stagiul de cotizare:
Șomerii care se încadrează în condițiile de acordare (stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, venituri sub ISR, neeligibili pentru pensie și înregistrați la ANOFM) pot primi indemnizația pentru o perioadă care variază astfel:
Absolvenții care nu se angajează în termen de 60 de zile de la absolvire pot primi, de asemenea, ajutor de șomaj, echivalentul a 50% din ISR (330 de lei lunar) pentru o perioadă de 6 luni, cu condiția să fie înregistrați la ANOFM și să aibă minim 16 ani.
Pentru a obține indemnizația de șomaj, solicitanții trebuie să depună la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) un dosar ce include următoarele documente:
De asemenea, părinții care revin la muncă înainte de încheierea concediului de creștere a copilului pot beneficia de un stimulent de inserție în valoare de 1.500 de lei. Acest stimulent se aplică și în cazul copiilor aflați în plasament sau în plasament de urgență, sau pentru copiii cu dizabilități (până la vârsta de 1 an, apoi stimulentul se reduce la 650 de lei după revenirea la muncă după 6 luni sau 1 an). Pentru a primi stimulentul, părinții nu trebuie să revină în concediu și să depășească un venit total de 13.200 de lei pe durata concediului.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, ISR rămâne fixat la 660 de lei în 2025, fără majorare conform inflației, menținând astfel valorile indemnizației de șomaj la nivelurile din 2024.