Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale din România, a provocat un adevărat cutremur pe scena politică prin declarații incendiare și acuzații grave aduse unor figuri marcante din administrația țării. El a susținut că deține informații compromițătoare despre oficiali de rang înalt, avertizând că le va face publice dacă aceștia nu își vor ajusta comportamentul. Printre cei vizați se numără Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), și Eduard Hellvig, fostul șef al SRI.

Atacuri directe asupra lui Sebastian Burduja

Georgescu a lansat o serie de critici dure la adresa ministrului Energiei, Sebastian Burduja, punând sub semnul întrebării integritatea acestuia și sugerând existența unor legături controversate ale tatălui său cu Rusia. „Barna și Burduja m-au atacat și pe mine. Despre Barna nu are rost să discut — economia e o taină prea mare pentru el. Însă Burduja ar trebui să își amintească ce relații are tatăl său cu oameni influenți din Rusia înainte să mă provoace”, a declarat Georgescu.

Aceste afirmații vin pe fondul unor tensiuni deja existente între cei doi, intensificate de criticile formulate de Burduja la adresa lui Georgescu. Deși candidatul nu a prezentat dovezi concrete, insinuările sale au alimentat speculații și controverse, adâncind prăpastia dintre cei doi.

Acuzații grave la adresa directorului SIE, Gabriel Vlase

Un alt subiect sensibil abordat de Georgescu îl privește pe Gabriel Vlase, directorul SIE, despre care candidatul a susținut că ar fi implicat în activități discutabile. Georgescu a afirmat că deține documente confidențiale, primite de la persoane din interiorul Serviciului de Informații Externe, care ar dovedi nereguli grave.

„Sistemul a rupt rândurile. Mi-au parvenit materiale din interior despre activități discutabile. De exemplu, domnul Vlase a zburat cu un avion privat în Azerbaijan și a justificat acest lucru invocând riscuri de securitate. Alții, mai importanți, au călătorit cu zboruri comerciale”, a declarat el în cadrul unei emisiuni televizate.

Mai mult, Georgescu a insinuat existența unei relații strânse între Vlase și o altă persoană influentă, Bogdan Dinu, fără a oferi detalii suplimentare. „Vlase știe despre cine vorbesc. Vântul schimbării bate deja”, a adăugat el, lăsând să planeze misterul asupra intențiilor sale.

Eduard Hellvig, vizat de critici voalate

Eduard Hellvig, fostul director al SRI, nu a scăpat de atacurile lui Georgescu. Acesta l-a acuzat pe Hellvig că ar fi fost mai preocupat să manipuleze structurile politice decât să apere interesele naționale. „A fost creierul unor soldăței de carton în loc să apere democrația și demnitatea poporului român. Să nu uităm că, în trecut, îi purta geanta lui Crin Antonescu”, a declarat candidatul.

Criticile la adresa lui Hellvig vin într-un moment în care Georgescu încearcă să sublinieze necesitatea unei schimbări fundamentale în structurile de putere din România.

Mesaj pentru cei de la putere

În ciuda tonului aspru al declarațiilor sale, Călin Georgescu a făcut un apel la reconciliere și unitate națională. „Tabla poate fi ștearsă și rescrisă. Națiunea română este suverană. Eu doar transmit chemarea mea către o pace socială și un echilibru intern fără de care nu poate exista stabilitate externă”, a spus el.

Georgescu a subliniat importanța zilei de 21, pe care o consideră „esențială” pentru viitorul țării, și a invitat liderii politici să participe la „marea horă a unirii” programată pe 24 ianuarie, un eveniment simbolic pentru unitatea națională.

Reacțiile și așteptările

Declarațiile lui Călin Georgescu au stârnit reacții diverse pe scena politică și în rândul opiniei publice. În timp ce unii le consideră parte a unei strategii electorale menite să atragă atenția, alții le privesc ca pe un semnal de alarmă privind problemele din culisele puterii. Rămâne de văzut dacă aceste acuzații vor fi susținute de dovezi concrete sau vor rămâne doar la nivel de retorică.