Calendar ortodox pentru septembrie 2024: Sărbători și Fenomene Astronomice

Septembrie 2024 marchează debutul anului bisericesc pentru creștinii ortodocși, cu trei sărbători importante: Începutul anului bisericesc pe 1 septembrie, Nașterea Maicii Domnului pe 8 septembrie și Înălțarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie.

Din punct de vedere astronomic, luna septembrie reprezintă tranziția de la vară la toamnă, fiind marcată de echinocțiul de toamnă, care va avea loc pe 22 septembrie, când ziua va fi egală cu noaptea. La nivel global, acest echinocțiu semnifică începutul toamnei în emisfera nordică și sosirea primăverii în emisfera sudică.

Septembrie a fost redenumită de împăratul roman Caligula în urma adoptării calendarului julian, numele derivând din latinescul „septem” care înseamnă „șapte”. A devenit ulterior a noua lună în calendarul Gregorian. Luna aceasta coincide anual cu aceeași zi a săptămânii ca decembrie.

La începutul lunii, soarele răsare la ora 06:39 și apune la 19:52, iar la finalul lunii, răsăritul va fi la 07:13 și apusul la 18:58.

Fazele Lunii în septembrie 2024 se desfășoară astfel: Luna Nouă pe 3 septembrie, la 04:55; Primul Pătrar pe 11 septembrie, la 09:06; Luna Plină pe 18 septembrie, la 05:34; și Ultimul Pătrar pe 24 septembrie, la 21:49, conform site-ului www.astro-urseanu.ro.

Traditia populară asociază luna septembrie cu numele de Răpciune. În ziua de 1 septembrie, vremea este considerată că prezice anul următor, iar diverse observații meteo sunt făcute pentru a anticipa tiparului vremii în următoarele luni.

Sărbătorile relevante ale lunii sunt:

1 septembrie: Începutul anului bisericesc
8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului, considerată o dată importantă care marchează sfârșitul verii.
14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci, zi în care se ține post și se fac pomeni.
Astfel, luna septembrie 2024 oferă nu numai o serie de sărbători religioase importante, ci și interesante fenomene astronomice care marchează tranziția între anotimpuri.