Cititori Online

Calendar ortodox 28 martie 2025: Zi de rugăciune pentru sănătate. Sfântul cinstit astăzi este ocrotitorul celor bolnavi

28 martie 2025 – Zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, ocrotitor al celor credincioși și apărător al icoanelor

Pe data de 28 martie, Biserica Ortodoxă îl cinstește cu evlavie pe Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, un mare mărturisitor al dreptei credințe și un model de sfințenie, curaj și rugăciune profundă. Această zi este marcată de credincioși prin rugăciuni pentru sănătate, liniște sufletească și izbăvire de ispite, căci Sfântul Ilarion este cunoscut pentru harul său de a vindeca și a alunga duhurile necurate.

Cine a fost Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou

Sfântul Ilarion cel Nou a trăit în secolul al VIII-lea, într-o perioadă grea pentru creștinătate, când împăratul iconoclast Leon Armeanul a declanșat o prigoană cruntă împotriva celor care cinsteau icoanele. Încă din tinerețe, Sfântul Ilarion a simțit chemarea către viața monahală. La doar 20 de ani a renunțat la cele lumești, alegând calea nevoinței, a rugăciunii și a înfrânării. A petrecut ani întregi ca pustnic, închis într-o chilie, rugându-se și citind cu sârguință Sfintele Scripturi.

Datorită vieții sale curate, plină de smerenie și jertfire, Dumnezeu i-a dăruit darul facerii de minuni și puterea de a izgoni demonii. Monahii care îl cunoșteau l-au iubit și l-au respectat, motiv pentru care a fost hirotonit preot, iar mai târziu a devenit egumen al Mănăstirii Pelechit din Helespont (Asia Mică).

Mărturisitor al credinței în vremuri de prigoană

În timpul împăratului Leon, care a inițiat persecutarea celor ce se închinau la icoanele sfinte, Sfântul Ilarion a refuzat să se lepede de credință și a apărat public venerarea sfintelor icoane. Drept urmare, a fost arestat și supus la chinuri. În anul 754, comandantul Lakhanodrakon a atacat cu brutalitate Mănăstirea Pelechit, distrugând icoanele, aruncând Sfintele Taine și supunând călugării la torturi cumplite. 42 de monahi au fost martirizați, iar Sfântul Ilarion a fost închis și supus unor suferințe grele în temniță, unde, în cele din urmă, și-a dat sufletul în mâinile Domnului, devenind martir și mărturisitor al adevărului creștin.

De ce se roagă credincioșii la Sfântul Ilarion cel Nou

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou este considerat ocrotitor al celor bolnavi, al celor aflați în suferință trupească sau sufletească și un puternic mijlocitor pentru cei care trec prin momente de încercare. Credincioșii care îi cer ajutorul cu credință mărturisesc alinare, întărire și izbăvire. În această zi, este recomandat să se rostească rugăciuni speciale către Sfântul Ilarion, pentru pace, sănătate, luminare sufletească și întărire în credință.


Rugăciune către Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou

„Cuvios fiind din pruncie, părinte, și luând crucea ta ai urmat lui Hristos, veștejind patimile trupului cu înfrânarea și cu rugăciunile cele stăruitoare. Supunându-te jugului cel ușor al Domnului, ai aruncat de la tine povara păcatului și ai câștigat sfințenia. Roagă-te pentru noi, Sfinte Ilarioane, să primim iertare și ajutor în clipele grele.”

De asemenea, se poate rosti Canonul de rugăciune închinat Sfântului, unde se spune:

„Milostiv și blând făcându-te prin pustnicie și vesel cu adevărat întru Duhul, milostivirii mă învrednicește prin rugăciunile tale, Părinte Ilarion, ca să te laud acum întru veselia inimii mele.”


Îndemn pentru ziua de 28 martie

Această zi de pomenire nu este doar o rememorare a unui sfânt trecut în veșnicie, ci și un îndemn viu către fiecare credincios: să trăiască în credință, curaj și smerenie, asemenea Sfântului Ilarion. Fiecare rugăciune rostită cu inimă curată poate deveni punte între om și Dumnezeu, iar modelul de sfințenie lăsat de Ilarion cel Nou rămâne un far în vremuri de întuneric.

by cititorionline.ro