Pentru a pregăti zarzavatul pentru ciorbă la borcan, urmați acești pași simpli și eficienți:
Ingrediente:
- 3 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1/2 rădăcină de țelină
- 2 ardei galbeni
- 2 cepe
- 1 ardei capia roșu
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 50 g sare
Mod de preparare:
- Curățați legumele de coajă și spălați-le bine. Apoi, tăiați-le cubulețe sau cât mai mărunt, în funcție de preferință. De asemenea, spălați și tocați mărunt pătrunjelul.
- După ce toate legumele sunt pregătite, puneți-le într-un bol și amestecați bine.
- Pentru cantitatea dată, veți avea nevoie de 2 borcane de 800g și unul de 370g, toate sterilizate în prealabil, atât borcanele cât și capacele. Umpleți borcanele cu legume până aproape de buza de sus, lăsând puțin spațiu.
- Presați ușor cu o lingură pentru a așeza legumele în borcan. Deasupra legumelor din fiecare borcan, puneți o lingură rasă de sare din cantitatea menționată în ingrediente.
- Turnați apă rece în borcane până la nivelul de sus. Strângeți bine capacele pe borcane.
- Într-o cratiță, puneți o cârpă pe fundul acesteia, apoi așezați borcanele în cratiță la distanță unul de altul. Turnați apă rece în cratiță până la jumătatea ei.
- Lăsați să fiarbă aproximativ 1 oră de la momentul în care apa începe să clocotească. După aceea, opriți focul și lăsați să se răcească complet.
- Depozitați borcanele într-o cameră răcoroasă, într-un loc ferit de lumină, și vor rezista întreaga iarnă. Zarzavatul este ideal pentru a fi folosit în ciorbe sau mâncăruri cu legume. Poftă bună și spor la gătit!