Sărbătoarea Floriilor marchează un moment deosebit în calendarul creștin, fiind strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania și fiind un preludiu al bucuriei ce va veni odată cu Sărbătoarea Învierii. Această duminică specială pregătește sufletele credincioșilor pentru marele eveniment al Paștelui, celebrându-se în fiecare an cu o săptămână înainte de duminica Paștelui, iar în acest an, dată pentru celebrarea ei este 28 aprilie.
Floriile deschid calea către Săptămâna Mare, perioada cea mai importantă pentru pregătirea și înțelegerea profundă a evenimentelor legate de Patimile și Învierea Domnului. Liturgic vorbind, de la această sărbătoare încep slujbele specifice acestei perioade, numite Denii, care îi conduc pe credincioși pe drumul rugăciunii și meditației către moartea și Învierea Mântuitorului. Aceste slujbe, cu cântări și rugăciuni specifice, marchează trăirea profundă a misterului pascal.
În tradiția populară, Floriile sunt marcate prin adunarea crenguțelor de salcie, care sunt duse la biserică pentru a fi sfințite de preoți, iar apoi sunt așezate în case pentru a oferi protecție împotriva bolilor și a aduce armonie în familie. Alte tradiții includ prinderea crenguțelor de salcie la ușa de la intrare sau încingerea mijlocului cu ele, fiind o credință că astfel se alungă durerile.
Originea tradiției de a folosi salcia în ziua de Florii este asociată unei legende care spune că salcia a devenit sfântă pentru că ar fi făcut o punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să își continue drumul. În semn de recunoștință, Fecioara Maria ar fi dăruit sfințenie salciei.
Există și obiceiuri și tradiții legate de această zi în ceea ce privește viitorul și norocul. Fetele obișnuiesc să se “ursiteze” pentru a afla dacă se vor căsători în acel an, iar mărțișorul purtat până în ziua de Florii se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceș, pentru a aduce noroc. De asemenea, zestrea se scoate din casă pentru a fi aerisită, iar fetele din unele zone, precum Banatul și Transilvania, pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit, iar după răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste și sănătate.
În dimineața zilei de Florii, se fierbe busuioc în apă, iar fetele se spală pe cap cu această fiertură, în speranța de a-și face părul să crească frumos și strălucitor. Ce rămâne din fiertură este turnat la rădăcina unui păr, cu speranța că băieții se vor uita după ele, asemenea copacului înflorit. Toate aceste tradiții și obiceiuri aduc o atmosferă specială și un aer de sărbătoare în casele și comunitățile creștine în ziua de Florii.