Mulți dintre noi știu din propria experiență ce înseamnă dependența de cafea. O ceașca de cafea fierbinte servită în fiecare dimineață devine un adevărat ritual. Medici din întreaga lume nu încetează să-i avertizeze pe amatorii acestei băuturi despre efectele negative pe care aceasta le poate avea asupra organismului.

Să fie într-adevăr atât de dăunător consumul de cafea după cum afirmă unii oameni de știință? E cazul de elucidat unele aspecte.

Se pare că și renumitul compozitor german Beethoven era un împătimit consumator de cafea, pregătindu-și zilnic câte o cafea din exact 60 de boabe, iar marele scriitor și filosof francez, Voltaire putea să consume câte 50 de cești de cafea în decurs de 24 de ore și a trăit până la vârsta de 83 de ani.

S-a dovedit, deci, că această băutură nu doar că nu dăunează sănătății, ci chiar are beneficii și poate ajuta organismul să facă față mai multor dificultăți.

Iată 7 curiozității despre cafea și consumul de cafea:

1. Stimulează activitatea cerebrală
Știați că datorită consumului de cafea, omul devine mai atent și capacitățile sale de concentrare sporesc considerabil. Și asta nu e tot. Cafeaua cu zahăr stimulează la maxim zonele cerebrale responsabile de efectuarea sarcinilor, iar acest lucru se întâmplă datorită combinației reușite dintre cofeină și glucoză.

2. Ridică tensiunea arterială
Dacă suferiți de hipotensiune, o ceașcă de cafea este medicamentul potrivit. Însă, persoanelor hipotensive, cărora consumul de cafea le provoacă tahicardie și accelerarea pulsului, li se recomandă totuși să se abțină de la această băutură.

Persoanele hipertensive pot să consume fără griji cafea, întrucât consumul sistematic al acestei băuturi tonice face ca organismul să se adapteze, iar riscul ca tensiunea arterială să crească de la o ceașcă de cafea devine minim.

3. Întărește sistemul imunitar
Oamenii de știință au demonstrat că riscul de moarte prematură este invers proporțional cu consumul zilnic de cafea naturală, proaspăt măcinată. Cantitatea optimă de cafea consumată per zi este de 3 cești. Această băutură tonică întărește sistemul imunitar, ficatul, sistemul cardiovascular și ameliorează activitatea tractului gastrointestinal.

4. Calmează durerile de cap
Dacă aveți o durere de cap sau suferiți de migrenă, beți cafea. Bineînțeles, cafeaua nu va putea să substituie preparatele analgezice, întrucât acestea au în compoziție elementele necesare luptei cu diverse tipuri de durere.

Însă se știe că aceste preparate conțin și cofeină, responsabilă de sporirea eficienței medicamentului cu aproximativ 40%.

5. Diminuează nivelul de stres și împiedică instalarea depresiei
Atunci când consumi cafea, organismul produce dopamină și serotonină, hormonii bunei dispoziții sau ai fericirii.

Cofeina, care se găsește doar în cafea, stimulează sistemul nervos central, iar acest fapt împiedică instalarea stărilor depresive.

6. Îmbunătățește capacitățile de memorare
Când vine vorba de legătura consumului de cafea și memorie, este vizată memoria de scurtă durată. Însă și acesta este un mare plus, întrucât informația procesată de memoria de scurtă durată trece ulterior în memoria de lungă durată.

7. Este un aliat în curele de slăbire
Cofeina sporește secreția hormonului leptină în organism, iar acest fapt favorizează scăderea în greutate.

E demonstrat faptul că amatorii de cafea au nevoie de mai mult timp pentru a adăuga în greutate decât persoanele care nu consumă cafea, iar antrenamentele sportive sunt mult mai eficiente în cazul persoanelor care consumă sistematic cafea.

Dacă îți place cafeaua, nu îți interzice această plăcere! Însă, ia aminte că doar băutura preparată din boabe are beneficiile mai sus enumerate, în timp ce cafeaua solubilă conține mult mai puțină cofeină și multe alte adaosuri chimice. De asemenea, cafeaua trebuie băută cu un pahar de apă.