6 alimente care țin la distanță problemele de inimă. Nu trebuie să lipsească de la orice masă

Un studiu recent, desfășurat la scară globală în 80 de țări, sugerează că omisiunea anumitor alimente din dieta zilnică poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare și decese premature. Acesta vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că în 2019, bolile cardiovasculare au cauzat aproximativ 18 milioane de decese, reprezentând 32% din totalul deceselor la nivel mondial. Din această cifră, 85% dintre decese au fost atribuite infarctului miocardic și accidentelor vasculare cerebrale (AVC).

Cercetarea, publicată în revista Societății Europene de Cardiologie, evidențiază o asociere între dietele care includ fructe, legume, produse lactate (în special cele integrale, cu grăsimi complete), nuci, leguminoase și pește și un risc redus de boli cardiovasculare și deces prematur în diverse regiuni ale lumii. Conform studiului, consumul de carne roșie neprocesată sau de cereale integrale a avut un impact minim asupra rezultatelor.

Studiul, realizat de echipa de cercetători de la Universitatea McMaster și Hamilton Health Sciences, parte a Institutului de Cercetare pentru Sănătatea Populației (PHRI) din Canada, a descoperit că un consum insuficient dintr-o combinație de șase alimente-cheie – fructe, legume, leguminoase, nuci, pește și produse lactate integrale – este legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare la adulți. Specialiștii care au condus studiul subliniază importanța acestor alimente în prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.

Interesant, cercetarea indică și faptul că o dietă sănătoasă poate fi obținută prin diverse modalități, incluzând consumul moderat de cereale integrale sau carne roșie neprocesată. Acest lucru marchează o abordare diferită față de studiile anterioare care se axau mai mult pe țările occidentale și analizau dietele care combină alimente nocive, ultraprocesate, cu alimente dense în nutrienți. În schimb, cercetarea actuală s-a concentrat exclusiv pe alimentele considerate sănătoase și a avut o acoperire globală.

Cercetătorii PHRI și colaboratorii lor internaționali au analizat datele a 245.000 de persoane din 80 de țări, obținute din diverse studii. Rezultatele studiului au fost publicate în European Heart Journal.

Un aspect inovativ al studiului a fost crearea unui scor alimentar pe scară largă, numit PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological), care a fost replicat în cinci studii independente pentru a evalua rezultatele privind sănătatea în diverse regiuni ale lumii și la persoane cu și fără boli cardiovasculare anterioare.

“Scorul dietetic sănătos PURE reprezintă o gamă largă de țări cu venituri ridicate, medii și mici, iar spre deosebire de alți indici dietetici, acesta se concentrează exclusiv pe alimentele naturale”, a declarat Andrew Mente, primul autor al studiului și cercetător PHRI.

Conform acestui studiu, consumul zilnic recomandat include: două-trei porții de fructe, două-trei porții de legume, o porție de nuci, două porții de produse lactate, trei-patru porții pe săptămână de leguminoase și două-trei porții săptămânale de pește. De asemenea, se pot adăuga în dieta zilnică o porție de cereale integrale și o porție de carne roșie sau de pasăre, neprocesată. Acest echilibru alimentar este conceput pentru a oferi o protecție optimă împotriva bolilor cardiovasculare și a mortalității premature.