A decedat cea mai bătrână femeie din lume. Avea 117 ani și a supravieţuit pandemiei de gripă spaniolă din 1918

Maria Branyas Morera, cunoscută ca fiind cea mai bătrână femeie din lume, s-a stins din viață la vârsta de 117 ani, marți, 20 august. Aceasta a avut o viață impresionantă, marcată de supraviețuirea în fața unor evenimente istorice majore, inclusiv pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale și, mai recent, pandemiei de Covid-19.

### **Un parcurs de viață impresionant**

Maria Branyas Morera s-a născut pe 4 martie 1907 în San Francisco, SUA, într-o familie de imigranți spanioli. În 1915, familia s-a întors în Spania, unde Maria și-a trăit cea mai mare parte a vieții. În 1931, s-a căsătorit cu un medic, cu care a avut trei copii, 11 nepoți și numeroși strănepoți. Soțul ei a decedat la vârsta de 72 de ani, iar unul dintre copiii lor a murit la vârsta de 86 de ani.

Maria a reușit să supraviețuiască pandemiei de gripă spaniolă, celor două războaie mondiale și Războiului Civil Spaniol. În 2020, la vârsta de 113 ani, a contractat Covid-19, dar s-a vindecat în doar câteva zile, demonstrând o reziliență incredibilă.

### **Ultimele clipe și anunțul familiei**

Cu doar câteva ore înainte de a muri, Maria a lăsat un mesaj emoționant pe Twitter, anunțându-și cu seninătate sfârșitul iminent: „Mă simt slăbită. Ora mea se apropie. Nu plângeți, nu-mi plac lacrimile. Și, mai ales, nu fiți triști pentru mine. Acolo unde merg, voi fi fericită.” Mesajul său reflecta o acceptare profundă a sfârșitului vieții și o dorință de a pleca într-o stare de liniște și împăcare.

Familia ei a confirmat trecerea în neființă la scurt timp după ce a decedat „în somn, liniștită și fără durere”. Ei au transmis un mesaj care subliniază curajul și liniștea cu care Maria și-a trăit ultimele momente: „Moartea mă va găsi obosită de la atâta trăit, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă și mulțumită.”

### **O viață marcată de sănătate și longevitate**

Starea de sănătate a Mariei Branyas Morera a fost studiată de o echipă de la Universitatea din Barcelona, care a dorit să înțeleagă secretele longevității sale. Unul dintre cercetători, Manel Esteller, s-a declarat surprins de sănătatea sa relativ bună, în ciuda vârstei înaintate. Maria nu suferise niciodată de afecțiuni cardiovasculare și rămăsese lucidă până la finalul vieții, având doar probleme de mobilitate și de auz.

### **Un exemplu de reziliență și longevitate**

Povestea Mariei Branyas Morera este una deosebită, fiind un exemplu de reziliență și longevitate în fața unor încercări deosebit de dificile ale istoriei. Viața ei lungă și plină de evenimente servește drept inspirație pentru mulți, demonstrând puterea și determinarea necesare pentru a trăi o viață lungă și împlinită.

Cu trecerea sa în neființă, titlul de cea mai vârstnică persoană în viață trece acum la japoneza Tomiko Itooka, în vârstă de 116 ani.