Arhiepiscopul Teodosie, despre inseminarea in vitro: „Este ceva împotriva firii”. A vorbit și despre cazul Adrianei Iliescu, cunoscută drept cea mai bătrână mamă din România

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a abordat un subiect sensibil și controversat în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, exprimându-și opinia cu privire la inseminarea in vitro, un procedeu medical care, deși aduce bucuria nașterii unui copil pentru multe cupluri, ridică întrebări etice și morale în cadrul Bisericii Ortodoxe. ÎPS Teodosie a afirmat că, deși inseminarea in vitro este „ceva împotriva firii”, nașterea unui copil rămâne totuși un dar de la Dumnezeu, sugerând astfel că, odată ce viața a fost creată, ea trebuie prețuită și binecuvântată.

**ÎPS Teodosie despre inseminarea in vitro**

În răspunsul său, Arhiepiscopul Tomisului a subliniat că, deși inseminarea in vitro contravine principiilor naturale, rezultatul acestui procedeu — nașterea unui copil — este totuși sub semnul voinței divine. „Este ceva împotriva firii, dar trebuie să luăm două aspecte. Odată ce s-a făcut această inseminare, se naște un om, tot cu voia lui Dumnezeu, că fără voia lui Dumnezeu nu se naște,” a spus ÎPS Teodosie. El a explicat că, în ciuda artificialității procedurii, sufletul noului născut este tot o creație divină, iar nașterea unui copil trebuie considerată o binecuvântare.

**Exemplul Adrianei Iliescu**

Pentru a ilustra punctul său de vedere, Arhiepiscopul Teodosie a adus în discuție cazul Adrianei Iliescu, femeia care a devenit cunoscută la nivel internațional drept cea mai vârstnică mamă la momentul nașterii fiicei sale, Eliza. La vârsta de 66 de ani, Adriana Iliescu a adus pe lume o fetiță prin fertilizare in vitro, un eveniment care a atras atenția și controversele la acea vreme. ÎPS Teodosie a amintit cum a fost chemat să o boteze pe fetiță și cum, la sfatul Patriarhului Teoctist, a acceptat să oficieze acest sacrament, recunoscând că nașterea și viața sunt daruri de la Dumnezeu, indiferent de modul în care au fost concepute.

„Când am făcut botezul fetiței profesoarei de 68 de ani, trăia vrednicul de pomenire, patriarhul Teoctist, și am întrebat: ‘Iată, am fost chemat’. Patriarhul a zis: ‘Este o persoană, trebuie să-i facem botezul’,” a relatat Arhiepiscopul Teodosie, subliniind astfel importanța vieții și a rolului Bisericii de a oferi binecuvântare și protecție fiecărei ființe umane, indiferent de circumstanțele nașterii sale.

**Impactul fertilizării in vitro în viața Adrianei Iliescu**

Cazul Adrianei Iliescu a fost unul de referință în România și în lume, nu doar datorită vârstei înaintate a mamei, ci și din cauza provocărilor etice pe care le-a ridicat. La aproape 67 de ani, Adriana Iliescu a devenit mamă după ce a apelat la fertilizare in vitro, aducând pe lume o fetiță, Eliza, care a supraviețuit nașterii, deși geamănul său nu a reușit. În prezent, Eliza are 19 ani și studiază la două facultăți, dorindu-și să devină profesoară, un vis pe care îl împărtășește cu mama sa, care a fost și ea profesoară.

Acest exemplu este folosit de ÎPS Teodosie pentru a sublinia complexitatea morală a inseminării in vitro, recunoscând că, deși este „împotriva firii”, rezultatul final — viața — trebuie prețuit și binecuvântat. Arhiepiscopul a lăudat, de asemenea, faptul că Adriana Iliescu a primit mulți ani de viață după nașterea fiicei sale, putând să o vadă crescând frumos.

Această discuție arată provocările și dilemele etice pe care Biserica le întâlnește în fața progresului științific și tehnologic, dar și capacitatea sa de a găsi un echilibru între tradiție și realitățile moderne.