Tudor Chirilă a avut un discurs vehement pe scena de la Untold, criticând clasa politică.

### Tudor Chirilă la Untold: Critici și Mesaje Puternice pentru Societatea Românească

Tudor Chirilă, cunoscut pentru implicarea sa activă în dezbaterile sociale și politice, a folosit recent scena festivalului Untold pentru a aduce în discuție problemele actuale ale societății românești. Artistul, liderul trupei Vama, a profitat de ocazia oferită de acest eveniment de mare amploare pentru a-și exprima nemulțumirile privind corupția și gestionarea publică din România.

**Critici asupra Politicii și Corupției**

Pe scena festivalului, Tudor Chirilă a descris societatea românească printr-o metaforă dură, referindu-se la „sclavi” și „barosani”. „Sclavii” reprezintă cetățenii obișnuiți care contribuie la bugetul de stat, în timp ce „barosanii” sunt cei care administrează aceste resurse într-un mod corupt și iresponsabil. Chirilă a subliniat că, în ciuda eforturilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), problema corupției continuă să fie una majoră, cu impact negativ asupra dezvoltării economice a țării. El a criticat și faptul că multe condamnări pentru corupție sunt cu suspendare, ceea ce perpetuează sistemul corupt.

**Comentarii asupra Alianțelor Politice**

Tudor Chirilă nu s-a limitat doar la probleme generale, ci a făcut și observații specifice despre alianțele politice. El a contestat colaborarea dintre PSD și PNL, considerând că reprezintă o reîntoarcere la vechiul USL (Uniunea Social-Liberală), un regres pentru democrația românească. De asemenea, Chirilă a amintit de ordonanța OUG 13, care a generat proteste ample, și a cerut retragerea acesteia, subliniind influența fostului lider Liviu Dragnea asupra politicii românești. Deși Dragnea nu a fost premier, Chirilă a criticat modul în care a promovat persoane care să-i susțină agenda, subliniind influența sa considerabilă.

**Reacția Publicului și Impactul**

Discursul lui Tudor Chirilă a avut un impact semnificativ asupra audienței de la Untold, fiind apreciat de mulți dintre participanți ca o voce a nemulțumirii față de corupție și inegalitățile din România. Mesajele sale au reflectat angajamentul său de a atrage atenția asupra problemelor sociale și politice care preocupă mulți români.

În concluzie, Tudor Chirilă rămâne o voce proeminentă și influentă în peisajul public românesc. Folosind ocaziile publice pentru a aborda problemele sociale și politice, el își reafirmă angajamentul pentru o Românie mai justă și echitabilă. Prezența sa la Untold și mesajele sale subliniază importanța implicării artistice în dezbaterea problemelor de interes public.