Verdictul în cazul Sabrinei Voinea: “Este clar!” O specialistă în arbitraj a analizat exercițiul.

În urma controversei legate de finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, o expertă în arbitraj a intervenit pentru a clarifica situația. Sabrina Voinea, gimnasta română, a acuzat recent arbitrajul de a fi fost nedrept cu ea, susținând că nota obținută a fost nejustificat de mică.

Angela Cacoveanu, arbitra română care a fost prezentă la eveniment, a analizat situația și a oferit detalii despre evaluarea exercițiului Sabrinei Voinea. Cacoveanu a declarat că nu a observat nicio ieșire a sportivului din spațiul de concurs, iar nota de 13.700 primită de Voinea a fost considerată nejustificată.

„Evaluarea ieșirii din spațiul de concurs și a timpului se face folosind monitoare speciale, pe care noi, din tribună, nu le avem. Am fost surprinsă când am văzut nota cu penalizare pentru ieșire, deoarece nu am observat nicio ieșire în zona finală a liniilor acrobatice. Există posibilitatea ca Sabrina să fi avut o mică ieșire la începutul unei linii acrobatice, dar nu am văzut nicio atingere de sol”, a explicat Angela Cacoveanu.

În ceea ce privește impactul asupra Sabrinei Voinea, aceasta a fost profund afectată de nota primită. Dezamăgirea a fost resimțită și de mama și antrenoarea sa, Camelia Voinea, care a declarat că tânăra gimnastă a fost extrem de supărată și că starea sa emoțională a fost atât de gravă încât a avut nevoie de asistență medicală în timpul nopții.

„Am fost pe cale să chemăm ambulanța, Sabrina a tremurat și a plâns toată noaptea. Este clar că ea simte că această medalie trebuia să fie a ei”, a adăugat Camelia Voinea.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român, împreună cu Federația de Gimnastică, au solicitat oficial o reanalizare a prestației Sabrinei Voinea. Decizia a fost influențată de faptul că 16 arbitri au fost implicați în evaluarea finalei, dintre care patru au avut rolul de supervizori.

Angela Cacoveanu a menționat, de asemenea, că a observat o diferență notabilă între execuțiile Anei Bărbosu și ale altor sportive, ceea ce a contribuit la confuzie. „Nu cred că juriul a făcut diferența corectă între execuțiile sportivilor, iar acest lucru ar fi putut afecta rezultatul final”, a conchis Cacoveanu.