Ionela și Marius Cozmiuc și-a anunțat retragerea din sport. „Am dat canotajului cei mai frumoși ani”

**Soții Ionela și Marius Cozmiuc își încheie carierele în canotaj după o serie de performanțe de excepție**

Ionela și Marius Cozmiuc, doi dintre cei mai valoroși sportivi români din istoria canotajului, au anunțat că se retrag din competiții în acest an, punând capăt unei cariere impresionante. Cu numeroase medalii câștigate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene, cei doi au reprezentat cu mândrie România, aducând bucurie milioane de români prin realizările lor deosebite.

**Cariera și realizările lor**

Marius Cozmiuc a dedicat mai bine de 17 ani canotajului, iar Ionela a fost alături de el timp de 15 ani. Provenind din Bucovina, au demonstrat că succesul în acest sport se bazează pe muncă asiduă și respect. Deși au trăit momente de glorie, acum au decis că este timpul să se retragă.

„Acum 2-3 ani am început să ne gândim la retragere, dar Ionela mi-a spus că vrea să rămânem până la această olimpiadă pentru a obține și ea medalia olimpică. Eu am câștigat-o deja și am vrut să o văd și pe ea împlinindu-și visul”, a declarat Marius Cozmiuc.

Ionela a reușit să-și îndeplinească visul și a câștigat medalia de argint la proba de dublu vâsle categorie ușoară alături de Gianina van Groningen. Marius a obținut locul 5 la finala de 8+1 rame în aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, dar a câștigat medalia de argint la Tokyo 2020.

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, având în vedere dificultatea și tot ce am traversat, aș spune da fără ezitare. Nu considerăm că am sacrificat ceva, deoarece atunci când faci ceva din pasiune, sacrificiul dispare”, a spus Ionela Cozmiuc.

**Următoarele pași pentru soții Cozmiuc**

Ionela Cozmiuc va participa la ultimele sale competiții la Campionatul Mondial din Canada, înainte de a se retrage complet din activitatea de canotaj. După această competiție, soții Cozmiuc intenționează să își dedice timpul familiei.

Ionela a declarat: „Emoțional, încă nu sunt complet pregătită, dar cred că, treptat, mă voi obișnui cu ideea. Canotajul mi-a oferit cei mai frumoși ani, rezultate remarcabile, un soț și o familie, și sunt extrem de fericită pentru asta.”

Marius a adăugat: „Ne dorim să ne relaxăm, să petrecem mai mult timp împreună, să călătorim și să ne bucurăm de momentele petrecute cu familia și prietenii, după o perioadă în care am fost mereu pe fugă.”

**Performanțele lor remarcabile**

Împreună, cei doi sportivi au câștigat 19 medalii la cele mai importante competiții internaționale. Ionela a obținut 8 medalii în cariera sa, inclusiv trei titluri de campioană mondială și europeană, și a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice. Marius a adunat 11 medalii, inclusiv două titluri de campion european și mondial și medalia de argint olimpică la Tokyo 2020. De asemenea, au făcut istorie la Paris, devenind primul cuplu căsătorit care a purtat drapelul României la Jocurile Olimpice.