David Popovici a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Performanța deosebită îi aduce încasări pe măsură

**David Popovici A Scris Istorie la Jocurile Olimpice de la Paris 2024**

David Popovici, la doar 19 ani, a reușit să facă istorie la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Deși a avut resurse limitate pentru antrenamente, tânărul înotător a dovedit că determinarea, suportul familiei, încrederea antrenorului și talentul pot duce la realizări extraordinare.

**Performanțele Sale și Beneficiile Viitoare**

Popovici a câștigat medalia de aur la 200 de metri liber și medalia de bronz la 100 de metri liber la Paris 2024. Aceste realizări nu doar că i-au adus recunoaștere internațională, dar îi vor aduce și o rentă viageră semnificativă după retragerea din sport.

Conform reglementărilor, David va beneficia de renta viageră maximă, în valoare de 16.635 de lei, sumă pe care o primesc și alți sportivi de elită din România, precum Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă. Aceasta se va acorda începând cu 1 ianuarie a anului următor retragerii sale.

Pe lângă renta viageră, Popovici va primi 200.000 de euro din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru medaliile sale, iar Clubul Sportiv Dinamo îi va acorda 100.000 de euro. De asemenea, David Popovici încasează în prezent 7.000 de euro lunar de la Clubul Sportiv Dinamo.

**Decizia de a Rămâne în România**

După Jocurile Olimpice din 2020, Popovici a avut oportunitatea de a se muta în Statele Unite, dar a ales să rămână în România. La întoarcerea sa în țară, a fost întâmpinat cu căldură de prieteni și susținători, deși nu a avut parte de o primire oficială din partea autorităților române.

**Condiții pentru Primirea Rentei Viagere**

Renta viageră se acordă sportivilor care au obținut medalii de aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, sau medalii de aur la campionatele mondiale și europene. Aceasta reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie, conform Legii nr. 60 din 28 aprilie 2000. Renta se acordă începând cu 1 ianuarie a anului următor retragerii din activitate și se calculează în funcție de nivelul performanței obținute.

**Aspecte Legale și Modalități de Plată**

Legea stipulează că renta viageră se plătește lunar, în lei, și nu este impozabilă. În perioada în care sportivul este activ, plata rentei viagere este suspendată. Fondurile necesare pentru plata rentei sunt alocate de la bugetul de stat și administrate de Ministerul Tineretului și Sportului. Modalitățile de plată sunt stabilite prin ordin al ministrului de resort și publicate în Monitorul Oficial.