Dana Budeanu, cel mai sensibil mesaj despre ”salvatorul de suflete”, Nicu Covaci: ”Mama m-a crescut cu el

**Nicu Covaci va fi incinerat și omagiat de fani**

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a decedat vineri seară la Spitalul Județean Timișoara. Trupul său va fi incinerat, conform dorințelor exprimate în ultimele sale momente. Fanii vor avea ocazia să-și ia rămas bun de la artist la Filarmonica Banatul din Timișoara, unde trupul său va fi depus marți între orele 11:00 și 20:00 și miercuri între 9:00 și 17:00.

După ceremonia de la Timișoara, trupul lui Nicu Covaci va fi transportat la București pentru incinerare, iar ceremonia funerară va avea loc într-un cadru privat pe 8 august.

Potrivit dorințelor exprimate de artist, jumătate din cenușa sa va fi dispersată în Marea Mediterană, în Spania, unde a trăit în ultimii ani, iar cealaltă jumătate va fi așezată lângă cenușa mamei sale, Tamara, decedată în 1992. Costin Adam, solistul trupei Phoenix, a confirmat că aceste dorințe vor fi respectate cu strictețe.

De asemenea, membrii trupei Phoenix și Sorin Stanca, președintele clubului Hells Angels Timișoara, plănuiesc o paradă moto în onoarea lui Nicu Covaci, o tradiție pe care artistul o prețuia foarte mult. Detaliile acestei parade vor fi anunțate ulterior.

Nicu Covaci a decedat fără a fi oficiată o slujbă religioasă conform tradițiilor Bisericii Ortodoxe Române, care nu permite incinerarea. Astfel, ceremonia va fi privată și nu va include prezența mitropolitului Banatului.

**Ultimele momente și regretul neîmplinit**

În ultimele sale zile, Nicu Covaci a declarat că regretă profund că nu a fost acceptat în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), în ciuda contribuției sale semnificative la muzica românească. Artistul a mărturisit că și-a dedicat întreaga viață muzicii și a exprimat dezamăgirea că nu a fost recunoscut pentru eforturile sale.

Medicul care l-a tratat, Dorel Săndesc, a descris cum Covaci și-a menținut puterea interioară până în ultimele clipe, în ciuda diagnosticului de cancer cerebral extrem de agresiv. „Nicu a demonstrat o forță extraordinară, chiar și atunci când corpul său a început să cedeze”, a spus medicul.

**Reacții și omagii din partea colegilor și fanilor**

Moartea lui Nicu Covaci a fost resimțită profund de comunitatea muzicală și nu numai. Artiști și personalități publice au transmis mesaje emoționante, printre care și Laurențiu Cazan, Mircea Baniciu și Tudor Chirilă, care au omagiat contribuția sa la cultura muzicală românească. Dan Negru a subliniat importanța recunoașterii valorilor culturale și a subliniat omisiunea trupei Phoenix în contextul Timișoarei ca Capitală Culturală Europeană.

Dana Budeanu a exprimat, de asemenea, emoția și aprecierea profundă pentru impactul lui Nicu Covaci asupra vieților multora, rememorând cum muzica trupei Phoenix a influențat generații întregi.

**Detalii despre ultimele omagii și ceremonii sunt disponibile pe [site-ul nostru]**.