Drama care i-a marcat viața lui Nicu Covaci. Mama liderului trupei Pheonix a fost …

## Nicu Covaci: O Viață Marcată de Tragedie și Muzică

### Pierderea unui Icon al Rockului Românesc

Nicu Covaci, fondatorul și liderul trupei Phoenix, s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, lăsând în urmă un gol imens în muzica românească. Săptămâna viitoare, artistul va fi condus pe ultimul drum, trupul său neînsuflețit fiind depus la Filarmonica Banatul din Timișoara pentru ca fanii să își poată lua rămas bun.

### Tragedia din 1992: Moartea Mamei sale

Puțini știu că viața lui Nicu Covaci a fost marcată profund de o tragedie personală. În anul 1992, mama sa, Tamara Stoian, a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Atunci, Covaci a trăit una dintre cele mai grele zile din viața sa. Doi indivizi, Sandor Carol și Ruszi Zoltan, au atacat-o pe Tamara Stoian, înjunghiind-o de 25 de ori și apoi incendiindu-i casa. Crima a șocat întreaga comunitate și l-a marcat profund pe Covaci.

### Arestarea și Condamnarea Criminalilor

Timp de șase ani, criminalii au umblat liberi, fiind arestați abia în anul 1998. Sandor Carol a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Ruszi Zoltan la 19 ani, pentru omor grav și distrugere prin incendiere. Felul tragic în care mama sa a fost ucisă l-a afectat pe Nicu Covaci pentru tot restul vieții.

### Mărturisirile Dureroase ale lui Nicu Covaci

Abia în anul 2017, artistul a găsit puterea de a vorbi despre cele întâmplate. Într-un interviu emoționant, Covaci a dezvăluit durerea pe care a simțit-o și modul în care a ales să își păstreze amintirea mamei sale.

„Am plătit prețuri uriașe, dar cel mai mare preț l-a plătit maică-mea, care a fost tăiată în bucăți și i s-a dat foc. Mi-a spus căpitanul Poliției: Covaci vezi că pe tine te vizează, tu ești Phoenix. A ars jumătate din casă, în pupitre am mai găsit mărci, bani, nu au furat nimic. A doua zi după înmormântare, am scos-o din mormânt, am ars-o și o am acasă, în Spania, într-un vas de argint”, mărturisea Nicu Covaci.

### Ultimele Zile ale lui Nicu Covaci

Pe 2 august, Nicu Covaci și-a dat ultima suflare pe un pat de spital din Timișoara, în urma unor probleme de sănătate. La începutul săptămânii viitoare, trupul său neînsuflețit va fi depus la Filarmonica Banatul din Timișoara. Marți și miercuri, fanii sunt așteptați să îi aducă un ultim omagiu. În cele din urmă, Nicu Covaci va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor din Timișoara, într-o slujbă privată.

### Moștenirea lui Nicu Covaci

Nicu Covaci va rămâne în memoria colectivă nu doar ca un mare muzician și lider al trupei Phoenix, dar și ca un om care a trăit o viață marcată de tragedii personale și realizări artistice de necontestat. Moștenirea sa muzicală și impactul asupra rockului românesc vor continua să inspire generații de artiști și fani.