Mesajul dureros postat de Dan Negru după decesul lui Nicu Covaci: „L-am rugat să mă lase să înregistrez discuția noastră”

**Dan Negru aduce un omagiu emoționant lui Nicu Covaci**

Dan Negru, cunoscut prezentator de televiziune, a postat un mesaj profund pe Instagram pentru a-l omagia pe Nicu Covaci, solistul trupei Phoenix, care a decedat pe 2 august. Într-o postare publicată de Ziua Timișoarei, Negru a exprimat respectul și admirația sa pentru legendarul artist, subliniind importanța lui în cultura orașului Timișoara.

**Reflecții asupra recunoașterii tardive**

Dan Negru a inclus în postarea sa un videoclip cu o conversație telefonică avută cu Nicu Covaci, în care artistul își exprima dezamăgirea față de lipsa implicării trupei Phoenix în proiectul cultural al Timișoarei. „Astăzi, 3 august, sunt acasă în Timișoara și am aflat cu tristețe că Nicu a plecat dintre noi. S-a născut și a trăit în același oraș, dar adesea a fost uitat de acesta. Abia acum, orașul îi va aduce omagiile cuvenite. Anul trecut, Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană, dar Nicu mi-a povestit că Phoenix nu a fost implicată în acest proiect”, a scris Dan Negru.

**Apel pentru recunoaștere continuă**

Negru a subliniat ironia recunoașterii tardive, comparând situația cu recunoașterea târzie a altor simboluri culturale din alte orașe, precum Liverpool cu Paul McCartney sau Constanța cu Hagi. „Este greu de imaginat Liverpool fără Beatles, Constanța fără Hagi, Clujul fără Piersic, Oneștiul fără Nadia și Timișoara fără Phoenix. Respectul trebuie să fie o formă de atenție constantă, nu o amintire”, a adăugat el.

**Critica sistemului și lecția lui Nicu Covaci**

Dan Negru a menționat și că Nicu Covaci a fost respins de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde a fost evaluat cu 7,60 și respins. „Această mâhnire a lui Nicu este o lecție importantă pentru noi toți: trebuie să învățăm să menținem respectul continuu și să nu lăsăm recunoașterea să vină doar post-mortem. Nu te îneci căzând în apă, ci dacă rămâi acolo fără să te ridici”, a conchis Negru.

Mesajul lui Dan Negru servește drept apel puternic pentru recunoașterea și respectul continuu față de cei care au contribuit semnificativ la cultura și identitatea națională. Nicu Covaci va rămâne o figură emblematică a muzicii românești și a orașului Timișoara, iar lecția lăsată de el, subliniată de Dan Negru, este una de neuitat: respectul trebuie să fie o atenție constantă, nu doar o amintire după plecarea celor dragi.