Doctorul care l-a tratat pe Nicu Covaci face dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe din viața lui

## Nicu Covaci a decedat la vârsta de 77 de ani

Vineri seara, pe 2 august 2024, lumea muzicii a pierdut un titan. Nicu Covaci, solistul legendar al trupei Phoenix, s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani. Problemele de sănătate ale artistului au început în luna martie, când a simțit primele simptome – amorțirea feței. Medicii l-au diagnosticat rapid cu o tumoră pe creier și l-au operat imediat. Din nefericire, ultimele luni ale vieții sale au fost petrecute exclusiv în spital, luptând împotriva bolii necruțătoare.

### Lupta cu boala

Nicu Covaci, o figură emblematică a rock-ului românesc, a fost diagnosticat cu cea mai agresivă formă de cancer cerebral. În martie 2024, după ce a prezentat simptome precum probleme de vedere și amețeli frecvente, un RMN a confirmat prezența unei tumori pe creier. A fost operat de urgență de profesorul Horia Pleș la Spitalul Județean din Timișoara. Cu toate că intervenția chirurgicală a avut inițial rezultate pozitive, iar artistul a putut comunica și interacționa cu cei din jur, evoluția bolii a fost implacabilă.

Medicul Dorel Săndesc, cel care l-a tratat pe solist, a explicat gravitatea situației:
„A suferit de o boală cruntă, un cancer cerebral, cea mai agresivă formă de cancer cerebral, care a fost descoperită aici. El a fost, s-a căutat și în Spania și în România și a fost operat în spitalul nostru de profesorul Horia Pleș. A urmat o perioadă destul de bună, el a fost ameliorat față de preoperator, a putut comunica cu cei din jur, dar diagnosticul a fost implacabil. Forma anatomo-patologică a acestui cancer a arătat că evoluția va fi ireversibil negativă și într-o perioadă scurtă de timp. În ciuda tuturor tratamentelor, radioterapie și așa mai departe, ceea ce din păcate s-a confirmat.”

### Moștenirea lăsată

În ultimele sale zile, Nicu Covaci și-a păstrat aceeași forță interioară care l-a caracterizat de-a lungul carierei. Medicul Săndesc a descris modul în care artistul a continuat să comunice și să aprecieze prezența prietenilor, chiar și atunci când starea sa fizică s-a deteriorat:
„Și-a păstrat acea forță extraordinară, acea forță interioară chiar când și organismul său, care era și el fizic foarte puternic, a început să slăbească. Forța sa a rămas exprimată prin acea privire de leu în iarnă, aș putea spune, prin felul prin care a comunicat cu noi, prin zâmbetele sale, prin faptul că aprecia foarte mult că prietenii au venit la el, unii au venit și au și cântat.”

Nicu Covaci va rămâne în amintirea tuturor ca un simbol al muzicii rock românești, un artist care a influențat generații și a lăsat în urmă o moștenire culturală impresionantă.

(Foto: Facebook Nicu Covaci)