A inceput postul adormirii Maicii Domnului 2024: Ce este strict interzis pentru credincioși până pe 15 august

### Postul Sfintei Marii: Un Timp de Reflectare și Tradiții Stricte

Postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai importante posturi din calendarul creștin, se ține înaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului și durează două săptămâni. Tiparul și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică în Postul Adormirii Maicii Domnului ajun lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se ia mâncare uscată.

#### Reguli Alimentare în Timpul Postului

În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma legume fierte fără untdelemn, în timp ce sâmbăta și duminica au permisiunea de a mânca untdelemn și vin. Pe 6 august, de Schimbarea la Față, este permis consumul de untdelemn, pește și vin.

În ziua sărbătorii Schimbării la Față se poate consuma pește.

#### Importanța Postului Sfintei Marii

Credincioșii urmează al treilea mare post al anului, după cel al Paștelui și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paștele verii” este cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria. Pentru români, Sfânta Maria este și ocrotitoarea marinarilor, în mai multe orașe fiind organizate procesiuni cu icoane și pelerinaje. Acest post începe de obicei pe 1 august și durează până pe 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.

“Acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față, pe 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post strict, despre care se spune în credința populară că este rupt din Postul Mare. Atmosfera este una pascală, cu bucurie și speranță, în biserici citindu-se rugăciuni speciale și cântându-se Prohodul în ajun, la fel ca în Vinerea Mare”, a explicat părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călărași, citat de Adevărul.

#### Tradiții și Obiceiuri în Postul Adormirii Maicii Domnului

O mare sărbătoare ortodoxă din postul Sfintei Maria Mare este Schimbarea la Față, cunoscută și ca Obrejenia sau Pobrejenia, când este dezlegare la pește. Tradiția românească spune că în această zi, natura se pregătește pentru toamnă. Păsările migratoare se pregătesc de plecare spre ținuturi calde, iar animalele târâtoare încep să se ascundă în pământ, pentru a se feri de frig.

O altă tradiție populară spune că de Obrejenie, oamenii trebuie să se împace dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot anul.

Sărbătoarea Schimbării la Față sau Pobrejenie este însoțită de numeroase superstiții, mai mult sau mai puțin respectate:

– Cine mănâncă struguri înainte de Obrejenie, adică nesfințiți, va avea dureri de burtă, deoarece aceștia trebuie mai întâi duși la biserică pentru a fi sfințiți.
– Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, căci așa cum iarba nu mai crește pe câmpuri, nici părul lor nu va mai crește.
– Cei care nu respectă sărbătoarea Schimbării la Față vor sfârși uscați și galbeni, la fel ca florile care se ofilesc de la această zi.
– Femeile care spală rufe de Pobrejenie vor fi invadate de păduchi și ploșnițe, iar cele însărcinate, dacă țin această zi, vor avea o naștere ușoară.
– Nu este bine ca de Obrejenie să te scalzi în apele repezi de munte, căci apele se răcesc și cerbii vin să le spurce.
– Cine nu-și vede umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața zilei de Obrejenie, se spune că va muri până la sfârșitul anului.
– Se spune că de Pobrejenie, cerurile se deschid și cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.

Dacă ești însărcinată, pe 14 august, ziua dinaintea sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să muncești sau să trebălui pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos.

### Concluzie

Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă de reflecție și purificare pentru credincioși, marcată de tradiții și superstiții variate. Este un timp în care credincioșii se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, respectând reguli stricte alimentare și participând la ritualuri religioase care întăresc legătura lor cu credința și comunitatea.