ANM extinde codul portocaliu de caniculă pentru Weekend: Furtuni violente și disconfort termic imminent

Codul portocaliu de caniculă valabil vineri în sudul țării a fost extins de ANM și pentru sâmbătă. Temperaturile vor ajunge la 38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Vineri este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de caniculă pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. De asemenea, în Crișana, nordul Banatului și al Olteniei, nordul și estul Munteniei, jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, precum și în vestul și sudul Transilvaniei, este în vigoare o avertizare Cod galben.

ANM a extins avertizările și pentru sâmbătă

Astfel, în județele Călărași, Ialomița, Brăila și în partea continentală a județului Constanța va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, sâmbătă, sud-vestul, centrul și nordul Munteniei, sudul și centrul Moldovei și în cea mai mare parte a Dobrogei vor fi sub avertizare Cod galben. În aceste zone va fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…36 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 20 de grade.

Pe parcursul zilei de sâmbătă instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, iar seara și noaptea, în special în est și sud-est.

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 02.08.2024 Ora 10:00 – 03.08.2024 Ora 09:00
Canicula se va menține, iar disconfortul termic va crește, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 03.08.2024 Ora 09:00 – 04.08.2024 Ora 09:00
Vremea va fi în continuare caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel disconfortul termic va fi ridicat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 36 de grade și cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări spre seară și noaptea când probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi în creștere.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în a doua parte a zilei, în general cu viteze de 40…50 km/h, dar posibil de scurtă durată și cu aspect de vijelie în timpul ploilor. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Prognoza ANM pentru luna august: Temperaturi mai mari decât cele normale

Prognoza ANM săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice şi sudice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele intracarpatice.

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice.

Cod galben şi portocaliu de caniculă, jumătate de ţară se topeşte şi la umbră. Cupola de foc se extinde de vineri

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza ANM săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 26.08.2024 – 02.09.2024
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a teritoriului.