Tatăl canotorului Andrei Cornea, dezvăluiri emoţionante şi dureroase despre greutăţile din viaţa campionului.

### Andrei Cornea și Marian Enache: Campionii Olimpici la Dublu Vâsle

Andrei Cornea (24 de ani) și Marian Enache (28 de ani) au realizat o performanță remarcabilă, câștigând medalia de aur în proba de dublu vâsle masculin la Jocurile Olimpice din 2024.

#### Euforia Victoriei

Andrei Cornea a mărturisit că trăiește încă o stare de euforie, chiar dacă au trecut câteva ore de când au primit medalia de aur. “Suntem foarte fericiți, adrenalina încă mai este în noi. A fost o zi care nu poate fi descrisă, nu am cuvinte. Le mulțumim tuturor care ne-au fost alături, și antrenorului nostru Antonio Colamonici, care a avut încredere mult mai mare în noi decât aveam noi. E normal să curgă lacrimi pentru că este cel mai mare titlu pe care îl poți lua, mai mult de atât nu poți realiza”, a declarat Andrei Cornea.

#### Povestea Familiei Cornea

În Broșteni, localitatea natală a lui Andrei Cornea, tatăl său a trăit o bucurie enormă la aflarea veștii că fiul său a devenit campion olimpic. După ce a lucrat alături de tatăl său la tăiat lemne până la vârsta de 16 ani, Andrei Cornea a ajuns campion olimpic.

“Nu am cuvinte să exprim bucuria pe care o trăiesc. Abia aștept să vină acasă și să-l strâng în brațe pe puiul lui tata”, a declarat emoționat tatăl campionului. Mugurel Cornea a mărturisit că nu a avut curajul să urmărească finala în care Andrei și Marian au triumfat într-un mod spectaculos. “Nu m-am putut uita la finală. Am avut emoții foarte mari. În timpul cursei am muncit la piatră, cu un coleg, la mănăstirea unde lucrez. Am văzut semifinala, când s-au calificat cu mari emoții, și am zis că nu mai rezist să mă uit și la finală.”

#### Pregătirea pentru Finală

Înaintea finalei, tatăl lui Andrei a făcut un gest semnificativ: “Am aprins candela.” A aflat de la soție că fiul lor a devenit campion olimpic: “Soția mea s-a uitat la finală, dar i-am zis să mă sune doar când se termină cursa. Când m-a sunat să-mi dea vestea că băiatul nostru a ieșit campion olimpic, plângea în hohote. Înainte fusese cursa lui Mihai Chiruta și mi-a spus că a ieșit pe locul 5, deja m-am cam înmuiat. Știam cu cine luptă, că va fi foarte greu. Abia aștept să văd reluarea finalei.”

După victorie, Andrei Cornea i-a trimis mamei sale fotografii cu medalia și un video de la ceremonia de premiere: “Când l-am văzut cum plângea la imn, am început să plâng și eu”, a spus Mugurel Cornea, vizibil emoționat.

#### Drumul spre Succes

Andrei a fost descoperit de antrenorul Vasile Avramia la CSS „Nicu Gane” din Fălticeni. În seara de dinaintea finalei, a discutat la telefon cu tatăl său: “L-am întrebat: ‘Ai emoții, tata?’ Mi-a răspuns: ‘Nu’. Eu n-am mai putut dormi de la ora două. M-am tot gândit, am aprins candela. Noi suntem credincioși.”

Povestea campionului Andrei Cornea a început în 2015, la vârsta de 16 ani, când familia sa a luat o decizie importantă. Tatăl său nu a mai suportat să-l vadă muncind alături de el la tăiat lemne. “Andrei a lucrat cu mine la gater, tăiam lemne împreună. Nu avea nici mănuși. Palmele îi erau pline de așchii. Când am văzut asta, am zis: ‘Ce fac eu cu copilul ăsta?’. Nu a fost menajat, a muncit de mic. Nu-l luam eu la muncă, el voia să vină cu mine. Aveam posibilități pentru el. Din acel moment, am decis că trebuie să aibă un alt viitor: ‘Am muncit eu destul, n-are rost să mai țin copilul să muncească din greu lângă mine’.”

#### Îndrumarea spre Canotaj

Deși mama sa a fost handbalistă, Andrei Cornea a fost îndrumat spre canotaj. Tatăl său a discutat cu sora sa despre viitorul copilului: “Ce facem cu copilul ăsta? N-are rost să stea aici cu noi. Orașul Broșteni devenise o zonă defavorizată. Nu mai era nimic.” Sora lui Mugurel a contactat antrenorul de canotaj Vasile Avramia din Fălticeni. În vara lui 2015, când Andrei era la bunici în satul Ruși, domnul Avramia a venit să-l vadă jucând fotbal pe islaz. Andrei nu știa nimic despre canotaj și nici că familia lui luase legătura cu antrenorul. Întrebat de tatăl său dacă vrea să meargă la canotaj, Andrei a răspuns prompt: „Merg!”

#### Ascensiunea în Canotaj

Deși Andrei nu îndeplinea 100% parametrii necesari pentru a primi suport financiar din partea Federației, a fost selectat datorită potențialului său evident. “Andrei Cornea a devenit canotor cu ajutorul lui Dorin Alupei”, a declarat Vasile Avramia, primul său antrenor. În doar 10 luni de canotaj, Andrei a devenit campion balcanic la juniori.

#### Viața Personală

Andrei Cornea este logodit cu Mădălina Moroșan, membră a lotului olimpic feminin al României. Campionul olimpic și-a cerut iubita de soție în noaptea de Revelion 2024, în Moldova. “Anul viitor ne pregătim de nuntă”, a anunțat cu bucurie tatăl sportivului, după ce Andrei a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, în proba de dublu vâsle, alături de Marian Enache.

#### Recunoașterea Performanței

Cei care au câștigat medalii olimpice primesc un premiu de 140.000 de euro din partea COSR. Performanța lor este o sursă de mândrie și inspirație pentru toți cei care i-au susținut și admirat pe parcursul carierei lor sportive.