Ce si-a repetat in minte David Popovici pe ultimii metri ai cursei de aur de la Paris: „Nu-mi pasa daca …

David Popovici a făcut istorie în seara de ieri la Jocurile Olimpice de la Paris, câștigând proba de 200 metri liber.

El a adus prima medalie pentru echipa noastră și a devenit primul înotător român care câștigă aur olimpic în istoria înotului masculin din România.

Deși nu a fost liderul cursei de la început, Popovici a reușit să se distanțeze de concurență în ultimele 50 de metri.

David Popovici, câștigător al medaliei de aur: „A fost o bătălie extrem de intensă. Pe ultimii 50 de metri îl vedeam pe american în fața mea și știam că germanul era pe stânga. Sunt foarte bucuros că am reușit să facem istorie. Am realizat că sunt primul când am atins placa, datorită luminilor de acolo. A fost o adevărată euforie.”

Reporter: „Lacrimi de bucurie în tribune…”
David Popovici: „Da, și eu am avut momente emoționante. Nu sunt foarte deschis, dar am și plâns.”

Sportivul a explicat cum a gestionat presiunea intensă din timpul cursei.

David Popovici: „În doar 1 minut și 44 de secunde sunt o mulțime de gânduri. Pe ultimele metri, mi-am spus că nu am voie să renunț, că e acum sau niciodată, și că trebuie să dau tot ce am. Nici măcar nu-mi păsa dacă trebuie să îmi dau duhul în piscină.”

Camelia Potec, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 2004, a urmărit cu emoție competiția din tribune.

Camelia Potec, vicepreședinta Comitetului Olimpic: „Am plâns și voi continua să plâng. A reușit să câștige la doar 2 sutimi diferență, bravo lui.”

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român: „Am reușit să spargem gheața, așa cum ne așteptam. Această medalie vine într-o zi semnificativă pentru noi toți: Ziua Imnului Național. David demonstrează că știe ce face, că este un sportiv experimentat și că are o echipă valoroasă în spate.”

Popovici este primul înotător român care urcă pe podiumul olimpic după 20 de ani. Ultima oară s-a întâmplat în 2004, la Atena, când Răzvan Florea a câștigat bronzul la 200 metri spate.