David Popovici a adus a 91-a medalie de aur pentru România din în istoria participărilor la Jocurile Olimpice

David Popovici a câștigat proba de 200 metri liber la Paris, aducând astfel a 91-a medalie de aur pentru România în istoria Jocurilor Olimpice.

Primul titlu olimpic al României a fost câștigat în 1952, la Helsinki, unde 128 de sportivi români au concurat. Iosif Sîrbu a câștigat aurul la tir, la proba armă liberă, calibru redus, poziția culcat, cu 40 de focuri, stabilind și un record mondial și olimpic. După JO, din cauza unei afecțiuni la ochiul drept, medicii i-au recomandat să renunțe la tir. Cu toate acestea, Sîrbu a dezvoltat un sistem pentru a deplasa vizarea de la ochiul drept la ochiul stâng, brevetat în 1955 de americani, și a revenit în competițiile de tir.

La Melbourne, în 1956, România a câștigat 5 medalii de aur: Nicolae Linca (box, semimijlocie, 69 kg), Leon Rotman (canoe simplu 1000 m și 10000 m), Dumitru Alexe și Simion Ismailciuc (canoe dublu 1000 m) și Ștefan Petrescu (tir, 25 m pistol viteză).

Patru ani mai târziu, la Roma, Iolanda Balaș Soter a câștigat aurul la săritura în înălțime, devenind prima femeie campioană olimpică din istoria sportului românesc.

În 1964, la Tokyo, România, cu 147 de sportivi, a obținut 12 medalii, clasându-se pe locul 12 în clasamentul pe națiuni. Medaliile de aur au fost câștigate de Mihaela Peneș (aruncarea suliței) și Iolanda Balaș (săritura în înălțime).

La ediția din 1968 de la Mexico City, România, cu 87 de sportivi, a ocupat locul 11 în clasamentul pe națiuni, cu 15 medalii. Printre câștigătorii de aur s-au numărat Lia Manoliu (aruncarea discului), Viorica Viscopoleanu (săritura în lungime), Serghei Covaliov și Ivan Potzaichin (canoe dublu 1000 m) și Ionel Dramba (floretă individual).

În 1972, la Munchen, România, cu 169 de sportivi, a obținut 16 medalii, clasându-se pe locul 13. Medalii de aur au fost câștigate de Ivan Patzaichin (canoe simplu 1000 m), Nicolae Martinescu (lupte greco-romane, 100 kg) și Gheorghe Berceanu (lupte greco-romane, 48 kg).

Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 sunt asociate cu Nadia Comăneci, care a primit primul 10 din istoria gimnasticii, notă ce nu a putut fi afişată de tabela electronică. România a ocupat locul 5 în clasamentul general, cu 27 de medalii de aur câștigate de Nadia Comăneci (bârnă, individual compus, paralele inegale) și Vasile Dîba (kaiac simplu 500 m).

La Moscova în 1980, Nadia Comăneci a câștigat două medalii de aur și două de argint. România, cu 239 de sportivi, s-a clasat pe locul șase în ierarhia pe națiuni, cu un total de 25 de medalii de aur, printre care se numără cele câștigate de Sanda Urichianu Toma (canotaj, simplu vâsle), Nadia Comăneci (bârnă și sol), Ivan Patzaichin și Toma Simionov (canoe dublu 1000 m), Ștefan Rusu (lupte greco-romane, 68 kg) și Corneliu Ion (tir, 25 m pistol viteză).

În 1984, la Los Angeles, România a obținut cele mai bune rezultate olimpice, clasându-se pe locul 2 cu 53 de medalii. Ecaterina Szabo a fost vedeta ediției, cu patru medalii de aur și una de argint. Medaliile de aur au fost câștigate de Doina Melinte (atletism, 800 m), Maricica Puică (3000 m), Anişoara Cuşmir-Stanciu (săritura în lungime), Ivan Patzaichin și Toma Simionov (canoe dublu 1000 m), Agafia Constantin-Buhaev și echipa de kaiac 4×500 m, Ecaterina Szabo (sărituri și sol), Simona Păucă și Ecaterina Szabo (bârnă), Lavinia Agache și echipa de gimnastică artistică (echipe), Petru Iosub și Valer Toma (canotaj, doi rame), Valeria Răcilă (simplu vâsle), Elisabeta Lipă și Marioara Popescu (dublu vâsle), Ioana Badea și echipa de canotaj patru vâsle cu cârmaci, Rodica Arba și Elena Horvat (doi rame), Chira Apostol și echipa de patru rame cu cârmaci, Petre Becheru (haltere, 82,5 kg), Nicu Vlad (haltere, 90 kg), Ion Draica (lupte greco-romane, 82 kg) și Vasile Andrei (lupte greco-romane, 100 kg).

La Seul, în 1988, România a obținut 24 de medalii, cu 62 de sportivi, clasându-se pe locul 9. Medalii de aur au fost câștigate de Paula Ivan (1500 m), Rodica Arba-Puşcatu și Olga Homeghi (canoe, doi rame), Daniela Silivaș (bârnă, paralele inegale și sol), Vasile Puşcaşu (lupte libere, 100 kg) și Sorin Babii (tir, 50 m pistol).

În 1992, la Barcelona, România a obținut 18 medalii cu 179 de sportivi, terminând pe locul 11. Medalii de aur au fost câștigate de Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Taga și Viorel Talapan (canoe, patru rame cu cârmaci), Elisabeta Lipă (simplu vâsle) și Lavinia Miloşovici (sărituri și sol).

La Atlanta, în 1996, România a câștigat 20 de medalii cu 168 de sportivi, clasându-se pe locul 13. Medalii de aur au fost câștigate de Constanţa Burcică și Camelia Macoviciuc (canoe, dublu vâsle categorie ușoară), Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă și echipa de canotaj opt rame cu cârmaci, Simona Amânar (sărituri), Laura Gabriela Cârlescu Badea (scrimă, floretă individual) și Simona Amânar (individual compus).

La Sydney 2000, România a obținut 26 de medalii cu 156 de sportivi, clasându-se pe locul 11. Medalii de aur au fost câștigate de Gabriela Szabo (5000 m), Georgeta Andrunache și Doina Ignat (canoe, doi rame), Angela Alupei și Constanţa Burcică (canoe, dublu vâsle categorie ușoară), Georgeta Andrunache și echipa de canotaj opt rame cu cârmaci, Marius Daniel Urzică (cal cu mânere), echipa de gimnastică artistică și Simona Amânar (individual compus), Florin Popescu și Mitică Pricop (canoe dublu 1000 m), Diana Iuliana Mocanu (natație, 100 m spate și 200 m spate) și Mihai Claudiu Covaliu (scrimă, sabie individual).

În 2004, la Atena, România a câștigat 19 medalii cu 108 sportivi, clasându-se pe locul 14. Medalii de aur au fost câștigate de Georgeta Andrunache și Viorica Susanu (canoe, doi rame), Angela Alupei și Constanţa Burcică (canoe, dublu vâsle categorie ușoară), Georgeta Andrunache și echipa de canotaj opt rame cu cârmaci, Cătălina Ponor (bârnă și sol), echipa de gim