“Tanța”, actrița care a făcut milioane de români să râdă, s-a stins din viață în uitare

Actrița care a făcut milioane de români să râdă a sfârșit în uitare. Vi-o mai amintiți pe Coca Andronescu? Faimoasa actriță a rămas în memoria multor persoane pentru rolul Tanței, jucat alături de Octavian Cotescu.

Coca Andronescu a înveselit lumea cu “Tanța”

Actrița care a făcut milioane de români să râdă are însă o poveste de viață mai tristă. Născută pe 3 iulie 1932 la Pătârlagele, în județul Buzău, Coca Andronescu a fost o prezență constantă în teatrul, filmul, televiziunea și radioul românesc. Absolventă a Institutului de Teatru din Cluj-Napoca, și-a petrecut mare parte a carierei la Teatrul Național din București.

De-a lungul carierei sale, a avut numeroase roluri, dar cel care a consacrat-o a fost interpretarea Tanței în duetul memorabil cu Octavian Cotescu, în miniserialul „Tanța și Costel” difuzat de Televiziunea Română în anii ’70. Această performanță i-a adus recunoașterea și aprecierea publicului larg, fiind premiată cu Ordinul Muncii clasa a III-a în 1964 și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a în 1967.

Cu toate acestea, faima ei a avut și un revers. După succesul serialului, Coca Andronescu a dispărut timp de cinci ani de la televizor, declanșând diverse zvonuri. Unii susțineau că actrița avea dificultăți în a primi alte roluri, deoarece publicul o asocia întotdeauna cu personajul Tanța. Alte zvonuri sugerau că ar fi fost interzisă de regimul comunist din cauza popularității excesive a serialului.

Pe plan personal, viața ei nu a fost mai fericită. Actrița a fost căsătorită cu Andrei Bursaci, dar mariajul lor a durat doar până în 1956. Coca Andronescu s-a stins din viață în august 1998, lăsând în urmă amintirea unei cariere strălucite, dar și o notă de tristețe pentru cei care o iubiseră.

Astăzi, numele ei este rar menționat, iar generațiile tinere nu o mai cunosc. Deși a adus râsul în casele a milioane de români, contribuția ei la cultura și arta românească a fost, din păcate, uitată.