Veniturile călugărilor și măicuțelor din România: Surse și mijloace de trai

**Salariile călugărilor și măicuțelor în România**

În România, călugării și măicuțele beneficiază de salarii din partea statului, fiind considerați angajați bugetari. În prezent, numărul acestora se ridică la aproximativ 10.000. Salariile pe care le primesc lunar sunt ușor peste nivelul salariului minim pe economie.

Conform regulilor bisericești, monahii care primesc salariu sunt obligați să contribuie cu jumătate din venitul lor lunar la fondul mănăstirii. Dacă aleg să doneze întreaga sumă mănăstirii, conducerea acestora se ocupă de achiziționarea necesarului.

**Contribuțiile și Bugetul Bisericii Ortodoxe Române (BOR)**

Patriarhia Română contribuie semnificativ la bugetul de stat. Conform informațiilor disponibile, cheltuielile lunare pentru salariile personalului din Administrația Patriarhală sunt de 557.472 lei. În plus, BOR plătește impozite pe salarii, asigurări de sănătate și contribuții sociale, în valoare de 575.087 lei lunar.

La nivelul BOR, sunt în jur de 14.000 de preoți și diaconi, dintre care mai mult de 1.000 sunt remunerați exclusiv din fondurile proprii ale bisericii. Din cei 17.000 de angajați neclericali, peste 1.500 sunt plătiți în totalitate de Biserică. În 2017, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a menționat că Patriarhul Daniel avea un salariu echivalent cu cel al unui ministru, respectiv 14.500 lei lunar brut.

**Cum să devii călugăr sau măicuță**

Pentru a deveni călugăr sau măicuță, trebuie să ai cel puțin 16 ani și să obții acordul părinților sau al tutorelui. Aprobată de episcop, această alegere este decisivă pentru admiterea în mănăstire.

Starețul mănăstirii va evalua intențiile și aptitudinile candidatului, inclusiv vocația, starea fizică, cunoștințele religioase și temperamentul. Procesul de admitere include o perioadă de probă canonică, care se desfășoară în trei etape:
1. De la intrarea în mănăstire până la acceptarea ca frate de mănăstire.
2. De la admiterea ca frate până la îmbrăcarea în haină monahală (dulama).
3. De la purtarea dulamei până la primirea tunderii în monahism (slujba de călugărire).

Pentru a fi admis, candidatul trebuie să prezinte următoarele documente:
a) Certificatul de naștere.
b) Certificatul de botez.
c) Actul de studii (în cazul minorilor, absolvirea școlii generale și acordul părinților sau tutorelui).
d) Cazierul judiciar.
e) Certificatul de stare civilă, care să ateste lipsa obligațiilor familiale.
f) Recomandarea preotului paroh.
g) Documentele privind stagiul militar și declarația de renunțare la avere în favoarea rudelor sau mănăstirii.
h) Fișa medicală ce atestă starea de sănătate fizică și psihică.