Tu o recunoști? Copila din imagine este cea mai de succes sportivă a României, însă trecutul este unul tulburător

Fetița din imagine, nimeni alta decât Nadia Comăneci, cea mai mare sportivă a României, s-a născut cu o malformație care, în ciuda tuturor obstacolelor, nu a împiedicat-o să devină o legendă în lumea sportului.

Nadia, supranumită „Zeița de la Montreal”, a obținut titlul olimpic absolut în 1976, cucerind trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele, precum și o medalie de bronz la sol și una de argint cu echipa, la Jocurile Olimpice din Montreal, Canada. La doar 15 ani, a intrat în istorie ca prima gimnastă căreia i s-a acordat nota perfectă de 10 de șapte ori.

Sportiva a făcut performanță în ciuda condiției sale fizice
Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961 în Onești, Bacău, și a început să practice gimnastica la vârsta de cinci ani. Cu toate că starea medicală a pus-o în fața unor provocări, a fost selecționată de antrenorul Marcel Duncan și a demonstrat un talent excepțional încă de la o vârstă fragedă. În palmaresul său strălucesc se regăsesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Campionatele Mondiale și nouă de aur la Campionatele Europene.

De-a lungul anilor, au ieșit la iveală nenumărate detalii uluitoare despre perioada în care Nadia domina gimnastica mondială. Presa din Chile a inclus-o pe marea noastră campioană pe lista sportivilor care au suferit de bulimie și anorexie. Jurnaliștii sud-americani susțin că Nadia Comăneci s-a confruntat cu această boală severă, care în unele cazuri poate avea consecințe fatale.

„Nadia Comăneci, cunoscută drept prima fată care a primit nota 10 în gimnastică, a recunoscut că s-a luptat ani în șir cu bulimia și anorexia”, au notat cei de la Terra.cl.

După retragerea din activitatea competițională în 1984, Nadia Comăneci a devenit antrenoare federală, aducând o contribuție semnificativă la pregătirea loturilor naționale de gimnastică. De-a lungul carierei sale, ea a fost recunoscută nu doar pentru performanțele sale sportive excepționale, ci și pentru grația, precizia și expresivitatea pe care le-a adus în lumea gimnasticii.

Drumul spre glorie nu a fost unul ușor
Drumul extraordinar al Nadiei Comăneci către culmile gloriei nu a fost deloc unul ușor. Încă din perioada junioratului, marea gimnastă a întâlnit momente extrem de dificile și episoade uluitoare din această perioadă sunt expuse în paginile cărții „Nadia și Securitatea„, semnată de Stăjerel Olaru.

Această lucrare dezvăluie fapte șocante despre tratamentul dur la care erau supuse tinerele gimnaste sub îndrumarea celebrului antrenor Bela Karolyi, recunoscut internațional pentru contribuția sa la succesul Nadiei Comăneci. Însă, în timpul acelor ani, nimeni nu bănuia comportamentul extrem de aspru și exigent al antrenorului față de marea campioană.

„Faţă de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamaţii din partea părinţilor, atât la şcoală, cât şi la Ministerul Învătământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciţii fizice până la epuizare”, se arată în cartea amintită anterior, potrivit Playsport.ro.