Controverse în muzica populară românească: Critici dure la adresa iubitei cântărețe Nicoleta Voica

Nicoleta Voica a trăit o experiență tulburătoare după ce a fost supusă unei critici intense din partea unui distins poet și prozator, în urma unei apariții live într-un spectacol special transmis de Televiziunea Română, dedicat celor 50 de ani de activitate în muzica populară.

Ion Marin-Almăjan nu s-a ferit să-și exprime opinia sinceră și fără menajamente. El a evaluat prestația lui Nicoleta Voica ca fiind sub așteptări și a subliniat că aceasta a dezamăgit prin lipsa de respect față de tradiția culturală pe care a reprezentat-o de-a lungul unei jumătăți de secol. Critica sa a fost una dintre cele mai aspre aduse vreodată unui artist de muzică tradițională.

Marin-Almăjan a observat că Nicoleta Voica a încercat să acapareze spectacolul, dar că vocea sa nu mai emana aceeași strălucire ca în trecut și nu a reușit să transmită emoția caracteristică melodiei, afectând astfel întreaga atmosferă a recitalului. De asemenea, a menționat că ansamblul care a însoțit-o pe scenă a fost sub așteptări, fără interpreți care să atingă înălțimea artistică dorită.

“Recitalul de aseară a fost, din punctul meu de vedere, dezamăgitor. Vocea celebrei interprete nu a mai avut aceeași forță și profunzime ca în trecut și nu a putut să redea melodia așa cum era de așteptat”, a adăugat prozatorul, comparând prestația sa cu cea a Sofiei Vicoveanca, o altă artistă de seamă care și la vârsta sa a reușit să mențină standardele și calitatea artistică.

Criticile au evidențiat că celebrarea ar fi putut fi mai reușită și mai respectuoasă cu participarea altor interpreți din diverse regiuni ale țării. Nicoleta Voica nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor și, astfel, a aruncat o umbră asupra întregului eveniment.

Revista Star Popular, care a adus în prim-plan critica lui Marin-Almăjan, a încercat să obțină un punct de vedere din partea artistei, însă aceasta a ales să evite implicarea în polemică.