Inaltarea Domnului. Cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte. Ce sa faci pentru a avea parte de bine in casa…

Înălțarea Domnului, unul dintre cele mai semnificative momente ale calendarului creștin, marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos la 40 de zile după Paște. În anul 2024, aceasta va avea loc pe data de 13 iunie, o zi de joi, așa cum este tradițional sărbătorită.

Sărbătoarea, menționată în cartea Faptele Apostolilor din Biblie, comemorează momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la cer de pe Muntele Măslinilor. În plus, în aceeași zi, este celebrată și Ziua Eroilor, o ocazie în care românii își amintesc și onorează toți cei care și-au dat viața pe câmpul de luptă în decursul istoriei.

Înălțarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ispas, nume ce provine de la un personaj mitic despre care se spune că a fost martor la înălțarea lui Iisus și la ridicarea sufletelor morților la cer. Este o sărbătoare care aduce un mesaj de speranță, deoarece, potrivit tradiției ortodoxe, evenimentul reprezintă o promisiune a revenirii lui Iisus Hristos pentru a instaura Împărăția lui Dumnezeu.

În perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului, oamenii își urează „Hristos a înviat!”, cu răspunsul „Adevărat a înviat!”. După Înălțare și până la Rusalii, salutul se modifică în „Hristos s-a înălțat!” și se răspunde „Adevărat că s-a înălțat!”.

Ritualurile asociate cu această zi variază de la o regiune la alta. Un obicei răspândit îl reprezintă aducerea la biserică a frunzelor de nuc, care sunt apoi sfințite și păstrate în case. În acest sezon se vopsesc ultimele ouă roșii care se oferă ca pomană, iar alături de acestea se mai oferă brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. Plantele de leac, precum leușteanul, paltinul și alunul, sunt de asemenea sfințite în această zi.

Înălțarea Domnului, unul dintre cele mai semnificative momente ale calendarului creștin, marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos la 40 de zile după Paște.

În anul 2024, aceasta va avea loc pe data de 13 iunie, o zi de joi, așa cum este tradițional sărbătorită.