Povestea unei idei strălucite: Zațul de cafea nu este doar un deșeu – este un aliment pentru plante!

Cafeaua de dimineață sorbită pe terasa cu vedere la frumoasa grădină este probabil cel mai bun mod de a începe ziua. Dacă vă place un „mic negru” și aveți și o bucățică din oaza dumneavoastră de verdeață, acest lucru este ideal, deoarece puteți folosi zațul de cafea ca îngrășământ natural pentru plantele dumneavoastră.

De ce este zațul de cafea un bun îngrășământ pentru afine?

Boabele de cafea măcinate sau, cu alte cuvinte, zațul din care se prepară această băutură aromată și revigorantă, poate fi un nutrient excelent pentru plantele din grădină. De fapt, zațul de cafea este o sursă excelentă de minerale care sunt esențiale pentru ca plantele să se dezvolte corespunzător.

Zațul de cafea conține azot, fosfor, magneziu, potasiu, cupru, printre altele, elemente care sunt foarte importante pentru menținerea plantelor în condiții bune.

Zațul de cafea ca îngrășământ este ideal, printre altele, pentru afine. Cafeaua are o reacție ușor acidă, iar afinele o apreciază foarte mult în solurile acide.

Cum faci din zațul de cafea un îngrășământ pentru afine?

Prepararea unui nutrient pe bază de zaț de cafea este foarte simplă, chiar și un grădinar amator o poate face. Zațul de cafea trebuie amestecat cu solul ori de câte ori începeți să plantați sau să transplantați, dar nimic nu împiedică ca zațul să fie aplicat în sol ca măsură preventivă.

Sedimentele din cafeaua băută se amestecă în stratul superior al solului în care crește planta. Dacă zațul de cafea este compactat într-o brichetă, cum se întâmplă atunci când cafeaua este preparată într-o cafetieră, acesta trebuie îngropat ușor în jurul plantei și acoperit cu mulci.

De asemenea, zațul de cafea poate fi folosit pentru a face o soluție de udare pentru afine. Puneți 3 linguri de zaț de cafea într-un vas și acoperiți-l cu 5 litri de apă. Lăsați acest amestec să stea peste noapte. Chiar înainte de a uda afinele, amestecați bine amestecul.

Soluția de zaț de cafea și soluția de udare trebuie folosite o dată pe săptămână, începând de la începutul primăverii și terminând la sfârșitul lunii august și în septembrie.