Deliciu din Bucovina: Ciorba de pui rădăuțeană.

Descoperă arta culinară a ciorbei rădăuțene, un deliciu ce încântă chiar și cele mai pretențioase papile gustative! Inspirată din tradiția bucătăriei bucovinene și renumită pentru savoarea sa inconfundabilă, această rețetă a fost perfecționată de o gospodină talentată, prin încercări și experiențe culinare.

Ingrediente pentru 4,5-5 litri de ciorbă:

– Un piept întreg de pui, cu piele și os – O ceapă – O tijă de țelină de dimensiunea unui măr – Un păstârnac – O rădăcină de pătrunjel – 2-3 morcovi – Un gogoșar și un ardei gras roșu – 3 ouă – 200-300 ml smântână cu 20% grăsime – Una-două linguri de oțet – 3-4 căței de usturoi – O legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

Pieptul de pui se taie pe lungime și se pune la fiert într-o oală cu apă suficientă, adăugând sare de la început. După primul clocot, spuma se înlătură, iar ceapa întreagă și legumele tăiate în bucăți mari se adaugă în oală.

După ce carnea și legumele s-au fiert, acestea se scoate din oală. Carnea se dezosează, se curăță de piele și se taie fâșii subțiri, similar ciorbei de burtă.

Legumele fierte (țelină, păstârnac și rădăcina de pătrunjel, opțional și ceapa) se pasează în blender cu apă suficientă până devin o cremă fină.

Dacă nu aveți blender, legumele se pot trece prin sită. Fâșiile de carne se adaugă în supa fierbinte, împreună cu piureul de legume. Morcovul se taie rondele. Cei care doresc o culoare portocalie pot pune morcovul prin blender. Gogoșarul și ardeiul copt se taie cubulețe și se pun la fiert. De asemenea, pot fi folosiți gogoșari murați pentru un gust și mai intens.

Smântâna se amestecă bine cu gălbenușurile, iar apoi se adaugă treptat în supa fierbinte, subțiri, după care se toarnă în oală.

Se adaugă usturoiul zdrobit și se lasă la fiert timp de 2-3 minute. Trebuie să aveți grijă ca usturoiul să nu fiarbă prea mult, altfel își va pierde gustul, sau prea puțin, altfel se va oxida. La final, se adaugă oțetul (preferabil de la gogoșari).

Condimentele se adaugă după gust, inclusiv smântâna și ouăle. Pentru cei care preferă o consistență mai bogată, se poate adăuga mai multă smântână și chiar un ou, sau se poate reduce cantitatea de smântână. Sarea, oțetul și usturoiul se ajustează după gust, fiind mai bine să fie adăugate în timpul mesei pentru o experiență culinară personalizată. Pătrunjelul tocat se adaugă în farfurie când este servită ciorba rădăuțeană, iar ardeiul iute nu trebuie să lipsească. Astfel, vei savura întreaga complexitate a aromei autentice a Bucovinei în fiecare lingură!