Obiceiuri și tradiții de Sfântul Constantin și Elena. Ce este bine să faci în această zi sfântă,

Tradițiile și credințele românești sunt adânc înrădăcinate în sărbătoarea Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena, celebrată în fiecare an în calendarul ortodox pe 21 mai. Această zi este plină de obiceiuri și tradiții care marchează apropierea verii și protecția împotriva forțelor malefice.

Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena sunt figurați ca doi sfinți importanți în istoria creștinismului, fiind comemorați pentru contribuția lor la răspândirea creștinismului în lumea antică.

Iată câteva dintre cele mai semnificative tradiții și obiceiuri asociate cu sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena:

  1. Păstrarea holdelor: Mulți agricultori evită să lucreze în această zi pentru a proteja holdurile de pagubele aduse de păsările cerului.
  2. Semănarea: În anumite regiuni ale țării, se consideră că este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei. Se spune că tot ce este semănat după această zi se va usca.
  3. Protecția viilor: Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur, temându-se că, dacă vor munci în această zi, graurii le vor distruge strugurii.
  4. Organizarea stânelor: Păstorii hotărăsc în această zi cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.
  5. Purificarea casei: Femeile tămâie și stropesc casa cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.
  6. Focul purificator: Pentru a se apăra de forțele malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui. Prin fumul focului, obișnuiesc să treacă și oile, pentru a le feri de spiritele rele.
  7. Aducerea bujorilor în casă: Se spune că aducerea în casă a trei fire de bujori îmbobociți aduce liniște și spor în familie.
  8. Evitarea muncii în curte: Nu este recomandat să se facă treabă prin curți și gospodării în această zi.
  9. Lucrările agricole: Nu este bine să se lucreze pământul, să se dea cu sapa sau să se smulgă buruienile în această zi.

Aceste tradiții și obiceiuri sunt păstrate și respectate în diferite zone ale țării ca o modalitate de a marca și de a onora Sfinții Constantin și Elena și de a asigura protecția și binecuvântarea divină în viața cotidiană.