Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, condamnă victoria la Eurovision a interpretului non-binar Nemo.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a reacționat vehement la victoria interpretului non-binar Nemo în competiția Eurovision, considerând că aceasta reprezintă “o victorie copleșitoare asupra naturalului” și o ofensă adusă Muzicii și normalității în general.

În declarațiile sale, Bănescu nu a menajat critica la adresa interpretului și a cântecului său, exprimându-și dezacordul față de direcția pe care o consideră că o promovează.

Despre câștigul lui Nemo, Bănescu a afirmat că acesta marchează o “triumphare devastatoare asupra normalității”, caracterizându-l drept “un afront adus Muzicii”. Consideră că această victorie reprezintă o “exterminare a decenței și a bunului simț”, iar aceste aspecte sunt caricaturizate și înlăturate din conștiința colectivă a maselor isterice de telespectatori.

În ceea ce privește cântecul interpretat de Nemo, intitulat “The Code”, Bănescu l-a descris ca fiind “un imn chinuit dedicat nedeterminării de gen”. În opinia sa, acesta simbolizează fluidizarea aberantă a identității ontologice masculine și feminine, ștergând distincțiile dintre bine și rău, adevăr și minciună.

Bănescu a ridiculizat și simbolul unei uși desenate pe un perete, prezent în spectacolul lui Nemo, interpretându-l ca fiind o destinație a tulburărilor ideologice.

Reacția lui Vasile Bănescu reflectă o viziune conservatoare și tradiționalistă asupra artei și societății, exprimându-și preocuparea pentru ceea ce percepe ca o degradare a valorilor morale și culturale în contextul actual.