Când se dau biletele de tratament pentru pensionari. Guvernul a făcut anunțul

Mulți pensionari sunt interesați să afle când vor fi disponibile biletele de tratament pentru acest an. În 2024, numărul biletelor de tratament asigurate prin Casa Națională de Pensii Publice va crește la 135.000, față de 120.000 în anul precedent, ceea ce reprezintă o veste bună pentru beneficiari.

Distribuirea Biletelor de Tratament Balnear

Casa Națională de Pensii a anunțat deja lista stațiunilor unde pensionarii pot beneficia de tratament în acest an. Mai mult, Guvernul a precizat perioadele în care aceștia pot merge la tratament. Un exemplu concret este Centrul Județean de Pensii Gorj (CJP Gorj), care a început distribuția biletelor de tratament balnear pentru perioada 9 – 12 mai 2024.

CJP Gorj a primit 74 de bilete pentru tratament balnear, destinate unităților din subordinea Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM) SA. Printre destinațiile oferite se numără stațiunile 1 Mai, Amara, Bala, Buziaș, Geoagiu, Moneasa și Pucioasa.

Din totalul de 74 de bilete, 50 au fost alocate automat prin aplicația SPA, pe baza punctajului acumulat de solicitanti. Sejurul oferit prin aceste bilete este de 16 zile, iar beneficiarii trebuie să se prezinte la stațiunea indicată pe bilet.

Procedura de Ridicare a Biletelor

Pentru a ridica biletele de tratament balnear, beneficiarii trebuie să se prezinte personal și să se legitimeze. În cazul în care titularul nu poate fi prezent, poate desemna o altă persoană prin procură autentificată. Alte județe vor stabili distribuirea biletelor de tratament în cursul lunii mai.

Servicii de SPA Decontate de CAS

Există servicii SPA decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar mulți români nu sunt conștienți de acest fapt. Tratamentul balnear este folosit în principal pentru afecțiuni de reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare.

Costul unor tratamente este subvenționat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acestea sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat. Multe stațiuni balneare dispun de un medic balnear, astfel încât pacienții pot face o examinare la fața locului. Printre serviciile acoperite se numără băile galvanice, băile sau pensulațiile cu parafină, dușul subacval, băile minerale, împachetările generale cu nămol și altele.

Cine poate beneficia de Bilete de Tratament

Guvernul a aprobat la sfârșitul lunii ianuarie majorarea numărului de bilete de tratament balnear pentru pensionari și suma alocată pentru acestea. Astfel, vor fi disponibile 135.000 de bilete prin Casa Națională de Pensii, în creștere față de 120.000 în 2023.

Beneficiarii includ pensionarii de invaliditate, persoanele persecutate politic în perioadele de dictatură, veteranii de război sau văduvele acestora și persoanele cu handicap.

Pensionarii interesați să obțină bilete de tratament trebuie să depună o cerere tip, să prezinte cuponul de pensii, o declarație pe proprie răspundere că nu au alte venituri în afară de pensia respectivă și un bilet de trimitere de la medicul specialist sau de familie.

Din septembrie 2024, soții vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat sau nu este pensionar. Conform noii legi a pensiilor publice, ambii soți pot merge împreună la tratament, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre bilete.

Un Nou Drept pentru Pacienți: Terapia Durerii

Un proiect de lege în dezbatere la Senat introduce dreptul pacienților la terapia durerii. Se estimează că 70% dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută. Proiectul de lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să amelioreze durerea cauzată de o boală.

Acești asigurați au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, prevenirea complicațiilor, recuperarea după boală și terapia durerii. Tratarea durerii poate implica mai mulți specialiști, iar dacă proiectul de lege va fi adoptat, acest serviciu medical ar putea fi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Aceste informații subliniază importanța tratamentului balnear și modalitățile prin care pensionarii pot beneficia de aceste servicii pentru îmbunătățirea stării de sănătate și calității vieții.