Alarmă în lumea artistică: Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a agravat, transportat de urgență la București!

Reputatul actor român Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat de urgență la Institutul Matei Balș din București pentru tratament avansat, după ce a suferit complicații severe în urma unei infecții care s-a răspândit în întregul său organism. Situația sănătății sale a devenit critică, necesitând intervenție medicală imediată.

Florin Piersic, o figură emblematică a scenei cinematografice și teatrale din România, fusese inițial tratat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde medicii au decis să îi scoată stimulatorul cardiac ca parte a tratamentului său. Decizia de a elimina dispozitivul cardiac a fost luată în urma confirmării că infecția avansată necesită administrarea intensivă de antibiotice și monitorizare medicală constantă.

Florin Piersic și familia sa au decis să-l transfere la Institutul Matei Balș, întrucât au considerat că facilitățile specializate de la București ar putea oferi o îngrijire mai bună pentru starea sa.

Transferul s-a făcut cu un avion SMURD, utilizat în exerciții NATO, care a aterizat la București în jurul orei 22:00. La sosire, Piersic a fost întâmpinat de o echipă medicală pregătită să-l monitorizeze îndeaproape.

În momentul transferului, deși era intubat, Piersic era conștient și își dădea seama de gravitatea situației sale de sănătate. A fost internat direct în secția de Terapie Intensivă a Institutului Matei Balș, unde va continua să primească tratamentul necesar. Starea actorului este stabilă, dar va rămâne sub supravegherea strictă a medicilor pentru a combate infecția.

“Avem două mari categorii de dispozitive cardiace implantabile. Sunt stimulatoare cardiace, care sunt dispozitive anti bradicardice. Adică nu fac altceva decât să dea o frecvență cardiacă corespunzătoare în situațiile în care inima bate rar.”“În situația în care inima bate repede, în tahiaritmii, avem vreo cinci clase de medicamente antiaritmice care pot interveni și pot reduce frecvența cardiacă sau restabili ritmul cardiac.”

“În situațiile în care inima bate rar, nu există medicamente de cură îndelungată care să facă din nou ca frecvența cardiacă să crească, singurele sunt stimulatoarele cardiace. Deci asta este meseria unui stimulator cardiac, să nu lase inima să evolueze cu o frecvență joasă.”

“Alături de stimulatoarele cardiace, cea de-a doua mare categorie de dispozitive cardiace electronice implantabile sunt defibrilatoarele, care fac tot oficiul unui stimulator cardiac supraveghind în permanență ritmul cardiac, au și capacitatea de a da șoc electric, de fapt sarcina primordială a unui defibrilator, de a opri o tahiartimie severă, amenințătoare de viață.”“Stimulatoarele cardiace nu pot face așa ceva, dar ele fac foarte mult, la urma urmei, faptul că țin omul în viață, impunând o frecvență cardiacă optimă.”

“Implantarea aparatelor convenționale presupune introducerea în inimă a una, două sau trei sonde, sonde care sunt niște sârmulițe performante, izolate, cu o tehnologie deosebită la bază.”

“Și care se introduc prin sistemul venos, adică prin vene, în inimă poziționate sub control radiologic. De regulă se implantează în regiunea subclaviculară stângă”, a declarat Horia Roșianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic.