Avertisment de furtună! Lista localităților afectate este disponibilă mai jos

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă de Cod Portocaliu, intrând în vigoare imediat, pentru mai multe județe din țară.

Potrivit meteorologilor, Codul portocaliu este emis pentru ploi torențiale și vijelii, cu o perioadă de la 15:25 la 16:30, pentru mai multe județe din regiunea Moldovei. Se prognozează că vor fi averse torențiale de 35…40 L/mp, însoțite de frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Județele vizate de alertă sunt:

  • BOTOȘANI: 7 localități – Copălău, Cristești, Flămânzi, Frumușica, Prăjeni, Tudora, Vorona
  • SUCEAVA: 6 localități – Dolhasca, Dolhești, Fântânele, Liteni, Udești, Verești
  • IAȘI: 11 localități – Ceplenița, Coarnele Caprei, Cotnari, Deleni, Hârlău, Lespezi, Plugari, Scobinți, Sirețel, Todirești, Vânători

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a oferit un anunț de ultimă oră referitor la vremea din România, într-o intervenție la Antena 3 CNN. A explicat că fenomenele meteo extreme vor continua în anumite zone ale țării.

Aceste fenomene meteorologice extreme sunt rezultatul încălzirii vremii și generează ploi torențiale, averse care pot depăși 35 de litri pe metru pătrat într-un interval scurt de timp. Fenomene similare au fost anticipate și pentru ziua precedentă, cu o probabilitate ridicată de apariție în zona vestică, precum și în nordul Olteniei și al Munteniei, începând de după-amiază.

Proiecțiile meteorologice indică apariția acestor fenomene și în după-amiaza zilei următoare, precum și pe parcursul serii, în special în zonele de munte, Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Munteniei.

Elena Mateescu a prezentat și evoluția temperaturilor, indicând că acestea vor fi între 20 și 28 de grade Celsius în ziua următoare, iar fenomenele extreme vor persista. Viteza vântului la rafală va fi între 30 și 50 de kilometri pe oră.

Schimbări semnificative în evoluția temperaturilor sunt anticipate începând de miercuri, odată cu intrarea unei mase de aer rece, determinând scăderi de peste zece grade față de zilele precedente. Joi se va înregistra o maximă de 19 grade Celsius, iar aceste condiții se vor menține și în weekend. Se așteaptă revenirea la temperaturi mai ridicate abia după 15 mai, cu valori ce depășesc 25 de grade Celsius.