Ce Înseamnă I.N.R.I.? Care Este, De Fapt, Semnificația Acestei Prescurtări

Ceremonia de înmormântare are la bază rugăminți și semnificații sfinte, potrivit Bisericii Ortodoxe. Astfel, fiecare etapă a ritualului de înmormântare presupune anumite obiceiuri creștine, menite să arate grija oamenilor față de cei plecați dintre noi. În continuare, află ce înseamnă I.N.R.I., prescurtarea folosită pe cruci.

Crucea, un Simbol Esențial în Creștinism

Ceremonia de înmormântare este legată de numeroase semnificații și simboluri, ele avându-și proveniența din învățături străvechi, cu care mulți credincioși nu sunt familiarizați. Tocmai de aceea, în rândurile următoare vom vorbi despre acele simboluri existente în tradiția creștin-ortodoxă care fac trimitere la începutul vieții eterne pentru sufletele ce s-au unit cu Dumnezeu.

Unul dintre principalele simboluri ale creștinismului este crucea, care semnifică iubirea lui Dumnezeu pentru oameni. În același timp, crucea este simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertifit pentru a salva omenirea. Ea a fost declarată simbol al creștinătății de către Constantin cel Mare, cu ocazia Conciliului de la Niceea din anul 325 e.n.

Oamenii se întâlnesc adesea cu acest simbol din motive istorice, indiferent de atitudinea lor față de religie. Pentru creștini, însă, crucea reprezintă un simbol esențial. Ca simbol religios de prim rang, crucea se așează atât la ușa locuințelor, cât și în „colțul de rugăciune“ al casei. Totodată, crucea este un simbol nelipsit din cadrul ceremoniilor funerare.

Cu toate acestea, majoritatea creștinilor nu cunosc însemnătatea cuvintelor sau a literelor gravate pe acest simbol religios. Crucea ortodoxă are, de regulă, fie opt, fie șase colțuri, în timp ce crucea catolică va fi obligatoriu cu patru colțuri.

Verticala acesteia simbolizează legătura dintre pământ și cer și, implicit, credința și aspirația către înalt, în vreme ce orizontala crucii exprimă cuprinderea întregii lumi prin intermediul iubirii, precum și adunarea creștinilor în jurul axei sfinte.

Ce înseamnă I.N.R.I., prescurtarea folosită pe cruci?

Înainte de a explica ce înseamnă, de fapt, I.N.R.I., prescurtarea pe care, cu siguranță, ai văzut-o pe mai multe cruci, trebuie să știi că totul a început de la o prescurtare prin inițiale a inscripției impuse chiar de Pilat, și anume: „Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum“.

Pontius Pilat, guvernatorul roman al Iudeei între anii 26-36, este cel care l-a condamnat pe Iisus Hristos la moarte prin crucificare. Textul de mai sus, care în traducere înseamnă „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor“ apare pe un pergament desfășurat în partea superioară a crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Inscripția biblică I.N.R.I. (I.N.B.I. la greci și I.H.Ц.I. la slavi) apare în Noul Testament, în Evanghelia după Ioan 19:19, unde găsim scrise următoarele: „Pilat a scris o însemnare, pe care a pus-o deasupra crucii