Metode simple pentru a reduce mucusul în gât

Mucusul formează o căptușeală de protecție în anumite părți ale corpului, chiar și atunci când o persoană este sanatoasa. Acesta împiedică uscarea acestor zone și ajută la apărarea împotriva invadatorilor, inclusiv a virușilor și bacteriilor.

Deși un corp sănătos necesită niște mucus, prea mult poate fi inconfortabil. Excesul poate fi cauzat de:

infectii, cum ar fi răceala obișnuită sau gripa
alergii
iritarea nasului, gâtului sau plămânilor
afecțiuni digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian
fumatul
boli pulmonare, cum ar fi pneumonie, cancer pulmonar, fibroză chistică sau boală pulmonară obstructivă cronică

Luarea următoarelor masuri poate ajuta la eliminarea excesului de mucus și flegma:

1. Păstrarea aerului umed. Aerul uscat irită nasul și gâtul, provocând formarea de mult mucus, ca lubrifiant. Așezarea unui umidificator in dormitor poate promova un somn mai bun, menținând nasul curat și prevenind durerea în gât.

2. Bea multe lichide. Corpul trebuie să rămână hidratat pentru a menține mucusul subțire. Atunci când o persoană are o răceală, consumul de lichide suplimentare poate subția mucusul și poate ajuta la drenarea sinusurilor. Persoanele cu alergii sezoniere pot constata, de asemenea, că menținerea hidratării ajută la evitarea congestiei.

3. Aplicarea unui prosop cald și umed pe față. Acesta poate fi un remediu liniștitor pentru o durere de cap sinusală puternică. Inhalarea printr-o cârpă umedă este o modalitate rapidă de a readuce umezeala în nas și gât. Căldura va ajuta la ameliorarea durerii și a presiunii.

4. Menținerea capului ridicat. Când acumularea de mucus este deosebit de deranjantă, poate ajuta să dormiți sprijinit pe câteva perne sau pe un  scaun întins. Culcatul plat poate crește disconfortul, deoarece se poate simți ca și cum mucul se adună în partea din spate a gâtului.

5. Nereprimarea tusei. Poate fi tentant să folosiți supresante atunci când vă confruntați cu o tuse copleșitoare, plină de flegmă. Cu toate acestea, tusea este modul în care organismul menține secrețiile din plămâni și gât. Utilizați siropuri pentru tuse cu moderatie.

6. Scuipa discret de flegmă. Când flegma se ridică din plămâni în gât, este probabil ca organismul să încerce să o îndepărteze. Scuipatul este mai sănătos decât înghițirea acesteia.

7. Folositi un spray nazal salin sau clătiți nasul. Un spray salin sau un irigator poate elimina mucusul și alergenii din nas și sinusuri. Căutați spray-uri sterile care conțin doar clorură de sodiu și asigurați-vă că utilizați apă sterilă sau distilată atunci când curatati nasul.

8. Gargară cu apă sărată. Acest lucru poate calma gâtul iritat și poate ajuta la îndepărtarea mucusului rezidual. Cu o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă se poate face gargară de mai multe ori pe zi.

9. Folosirea eucaliptului. Produsele din eucalipt sunt folosite de ani de zile pentru a supune tusea și a reduce mucusul. De obicei se aplică direct pe piept. Câteva picături de ulei de eucalipt pot fi, de asemenea, adăugate la un difuzor sau la o baie caldă pentru a ajuta la curățarea nasului.

10. Fumatul și evitarea fumului pasiv. Fumatul și fumul pasiv determină organismul să producă mai mult mucus.

11. Minimizarea utilizării decongestionanților. În timp ce usucă secrețiile și pot ameliora curgerea nasului, decongestionanții pot face mai mult rau decat bine in caz de mucus.

12. Luarea medicamentului potrivit. Medicamentele cunoscute sub numele de expectoranți pot ajuta la subțierea mucusului și a flegmei, făcându-l mai ușor de tușit sau suflat. Cu toate acestea, verificați pentru a vă asigura că aceste medicamente nu conțin și decongestionante.

13. Păstrarea alergiilor sub control. Alergiile sezoniere pot duce la curgerea sau înfundarea nasului, precum și la exces de mucus și flegmă.

14. Evitarea iritanților. Produsele chimice, parfumurile și poluarea pot irita nasul, gâtul și căile respiratorii inferioare. Acest lucru face ca organismul să producă mai mult mucus.

15. Urmărirea reacțiilor alimentare. Unele alimente pot provoca reacții care imită alergiile sezoniere. Acestea pot provoca curgerea nasului și mâncărimi ale gâtului, ducând la exces de mucus. Faceți o evidență a oricăror alimente care declanșează o creștere a flegmei sau a mucusului.

16. Evitarea alcoolului și a cofeinei. Ambele substanțe duc la deshidratare dacă sunt consumate în exces. Când mucusul și flegma sunt o problemă, beți multe băuturi calde, fără cofeină.

17. Sa faci o baie sau un dus fierbinte. Timpul petrecut într-o baie plină cu aburi va ajuta la slăbirea și curățarea mucusului din nas și gât. Permiterea apei fierbinți să pulseze pe față poate aduce, de asemenea, la ameliorarea presiunii sinusale.

18. Suflați ușor nasul. Poate fi tentant să sufli nasul până când iese mucus gros. Cu toate acestea, a face acest lucru prea puternic poate afecta sinusurile, ducând la durere, presiune și, eventual, infecție.

19. Mănâncă fructe din belșug. Un studiu a constatat că o dietă bogată în fibre din fructe și, probabil, din soia, poate duce la mai puține probleme respiratorii legate de flegmă.

20. Evitarea alimentelor care provoacă reflux acid. Refluxul acid poate duce la o creștere a flegmei și a mucusului. Persoanele predispuse la arsuri la stomac ar trebui să evite declanșarea alimentelor și să întrebe un  medic despre un management adec