Chifteluțe mănăstirești de post. Cea mai bună rețetă originală, exact așa cum o prepară măicuțele. Sunt un adevărat deliciu

Rețeta Autentică: Chiftele din Fasole Boabe cu Garnitură de Orez

Această rețetă este una dintre acele comori culinare mai puțin obișnuite în cărțile de bucate, dar foarte apreciată în lumea manastirilor și în familiile ortodoxe. Sub numele de „chiftele din fasole boabe cu garnitură de orez”, această delicatesă este descrisă în volumul „Mâncăruri și dulciuri de post” publicat de prezbitera Garoafa Coman la Editura Bizantina în 1994.

Ingrediente:

  • 2 cepe
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 2 căni de fasole boabe
  • 2-3 felii de franzelă
  • 1 cană de orez
  • 1 ceașcă de ulei
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 50 grame de făină
  • sare
  • cimbru (după gust)

Mod de preparare:

  1. Fasolea boabe se fierbe conform procedurii obișnuite, adăugând morcovul, păstârnacul și ceapa tocate după schimbarea primei ape. Se completează gustul adăugând frunzele de dafin, sare și celelalte ingrediente. După fierbere, fasolea se scurge, păstrând zeama.
  2. Într-un bol, se amestecă fasolea cu feliile de franzelă înmuiate în zeama de fasole, usturoiul pisat, cimbrul, mărarul și pătrunjelul tocate. Compoziția se trece prin mașina de tocat sau blender și se modelează sub formă de bile sau chiftele plate. Acestea se trec prin făină și se prăjesc în ulei bine încins.
  3. Zeama rămasă de la fasole se folosește pentru a pregăti garnitura de orez, respectând proporția de trei căni de zeamă la o cană de orez. Orezul, gătit în mod obișnuit, este îmbogățit cu mărar.

Potrivit prezbiterei Garoafa Coman, această mâncare este mai gustoasă atunci când orezul este servit rece.

Savurați această rețetă tradițională și bucurați-vă de gustul autentic al chiftelelor din fasole boabe cu garnitură de orez! Poftă bună!