Poveste impresionanta. Mama si fiica piloteaza impreuna

Când Donna Garrett creștea în Los Angeles, nu părea deloc neobișnuit ca mama ei să lucreze ca pilot de linie aeriană. Tatăl ei având aceeași profesie, a fi căpitan de avion părea ceva normal de făcut.

„Era un lucru plictisitor pentru care părinții mei se duceau la muncă”, spune râzând Donna, acum în vârstă de 26 de ani.

De fapt, mama sa, Suzy Garrett, deschidea o punte pe cer, fiind una dintre primele femei pilote pentru transportatorul regional SkyWest din SUA.

Pe măsură ce Donna a crescut, a început să observe. Inspirată de pasiunea părinților săi și de libertatea pe care o simțeau ei în explorarea lumii, ea a decis să-și urmeze propria carieră în zbor. În septembrie 2019, Donna a pilotat un avion alături de Suzy, formând prima echipă de piloți mamă-fiică a SkyWest.

Acel zbor a avut loc acum peste un an, dar în ultimele săptămâni, povestea lor a devenit virală în mod neașteptat. Fotografiile celor două, zâmbind cu mândrie în cabină, s-au răspândit pe rețelele de socializare.

„Știam că este cu adevărat special”, spune Suzy, care sărbătorea 30 de ani la SkyWest când a pilotat împreună cu fiica sa. Își amintește „reacția tuturor celorlalți” ca fiind una dintre cele mai frumoase ale experienței.

Cele două sperau să repete experiența din 2020, dar planurile lor au fost oprite de pandemia COVID-19. În acest moment, Suzy este în Los Angeles și Donna este în Chicago și, la fel ca multe familii, nu au putut petrece mult timp împreună anul acesta.

Sfidarea stereotipului

În timp ce imaginea celor două a surprins un moment fericit în aviație, ea a simbolizat, de asemenea, o etapă importantă în călătoria dificilă cu care se confruntă multe femei piloți.

Suzy Garrett a început să lucreze pentru SkyWest în 1989. Visase să devină aviator încă de când s-a îndrăgostit de călătoriile cu avionul la cel de-al doilea zbor, din Arizona până în Los Angeles, când era în clasa a opta. Privind pe fereastra cabinei, a fost captivată de apusul soarelui.

Dar calea către atingerea acestui obiectiv nu părea atât de clară. „Pe vremea aceea, femeile nu erau cu adevărat piloți și armata era singura modalitate de a deveni unica, dar nu eram suficient de înaltă pentru armată”, spune Suzy.

Hotărâtă să reușească, s-a înscris la școala de aviație la Mount San Antonio College din California în 1984. Mai târziu, a lucrat ca instructor de zbor timp de câțiva ani înainte de a obține primul său loc de muncă la SkyWest.

Pe parcursul carierei sale la SkyWest, a zburat cu turbopropulsoare Fairchild Swearingen Metroliner, Embraer EMB 120 Brasilia și acum Bombardier CRJ200, CRJ700 și CRJ900 NextGen.

Acum 30 de ani, aviația din America era dominată de bărbați albi și astăzi, peisajul este puțin schimbat. Conform cifrelor Biroului Statisticii Muncii din SUA, 92,5% dintre piloții profesioniști sunt bărbați și 93,7% dintre piloții profesioniști sunt albi.

Organizațiile, inclusiv Fly for the Culture și Sisters of the Skies, lucrează pentru a face aviația mai accesibilă, promovând burse, susținând reprezentarea și oferind mentori grupurilor subreprezentate din aviație, în special pilotilor negri.

Suzy spune că nu s-a confruntat cu nicio discriminare în cabină și a simțit că are „aceeași cantitate de oportunități” ca și colegii săi de sex masculin.

„În afara profesiei, a trebuit să câștig oamenii”, spune ea. În timp ce aviația are încă o problemă flagrantă a diversității, Suzy spune că a fost încântată să vadă atitudinile schimbându-se în cele trei decenii de când zboară. Ea crede că poate a ajutat la inspirarea tinerelor femei să intre în aviație, spune ea.

„A fost foarte frumos să știu că, de fapt, am inspirat-o pe fiica mea.”

Donna a început să zboare când era la facultate, după ce tatăl ei pilot a învățat-o. „M-am îndrăgostit absolut de asta”, spune ea.

Ulterior, a studiat la două școli de zbor din sudul Californiei, și-a terminat pregătirea în Michigan și și-a făcut orele de zbor lucrând pentru companii mai mici, inclusiv Scenic Airlines, care desfășoară tururi aeriene în Marele Canion. S-a alăturat SkyWest în aprilie 2019.

„Voi fi sinceră, nu mi-am dat seama cât de pionieră în acest domeniu a fost mama mea până destul de recent”, spune Donna.

„Am crescut văzând-o în acest rol și abia după ce am crescut, de fapt, urmând această carieră, mi-am dat seama cât de rară este poziția ei în acest domeniu